Styrke. Utholdenhet. Og mer styrke. Christine Rishaug og Egil Andre Øverland har nettopp kvalifisert seg til det første finalen i NM i funksjonell fitness, en norsk versjon av Crossfit, organisert i et nytt forbund som følger Norges Idrettsforbunds retningslinjer for antidoping og organisering.

– Det er en test i å tåle smerte. Kvalifiseringa har foregått over tre runder, hvor vi har fått tilsendt ulike treningsøkter med mange ulike øvelser satt sammen, sier Rishaug.

Det var roing, pullups, burpees, håndstående pushups og mer. Øvelsene ble primært gjennomført med tidsbegrensing, med mål om å gjøre mest mulig innenfor tidsramma.

– Ingen får vite på forhånd hvilke øvelser det blir, så man må bare være klar, og godt trent. Når blir økta lagt ut er det bare å finne fram nødvendig utstyr og sette i gang, sier Øverland.

Styrkeløft: Christine Rishaug og Egil Andre Øverland jobber med vektstang i knebøy og «overhead squats». Øvelsene kan gjøre både i maksløft og mange repetisjoner i treninga.

Klar for finale

Hele økta blir filmet sammenhengende. Deltakerne som har meldt seg på og betalt deltakeravgift laster opp videoen, som blir godkjent av en jury. Til slutt blir sammenlagt poengsum fra de tre øktene lagt sammen, og de beste ble kvalifisert til NM-finalen i Oslo på høsten.

– Det blir første helga i september som blir finalehelga, så vi har god tid til å bli sterkere, sier Rishaug.

Hun kvalifiserte seg i den åpne dameklassen, mens Øverland kvalifiserte seg i Masters 35+. Både treningsarbeidet og kvalifiseringsøktene gjorde de på Crossfit Molde, treningssenteret på Øvre Berg.

– Jeg har drevet med vekttrening i mange år. Men det fenget meg på en annen måte når jeg begynte å trene her. Man må være i god form i alt. Konkurransene jeg har deltatt i har gitt ekstra motivasjon, sier Øverland.

Lagfølelse

Rishaug er for mange kjent som håndballspiller, med en karriere både i Molde og på Island en sesong. Hun var også med i NRK-produksjonen «Norges tøffeste», og har erfaring med å tåle smerte.

– Jeg la håndballskoene på hylla for et år siden. Jeg har tatt med meg den fysiske allsidigheten og konkurranseinstinktet fra håndballen. Det er veldig artig å drive med denne treningen, sier hun.

Det siste året har hun også vært instruktør for en del timer på Molde Crossfit.

– Senteret her er veldig bra, både fasilitetene, men også det sosiale miljøet. Man får litt lagfølelse i treinga, sjøl om det er individuell trening. Og på gruppetimene kan man jo bestemme sjøl hvor mange prosent innsats man vil legge ned, sier Rishaug.

Muscle Up: Å løfte kroppen kun med armene, fra hengende til stående stilling er blant de tyngre øvelsene. Ulike varianter av hangups og pullups går også igjen i trening og konkurranse.

Inkluderende miljø

Øverland tror senteret er bra for byen, og at det kan være en fin plass for dem som ikke er så interessert i fotball eller andre idretter.

– Om man sliter med å finne seg riktig miljø og venner kan dette være plassen. Folk er åpne og inkluderende. Og så er det ikke så stille som på et vanlig treningssenter. Det er musikk og litt roping og stemning, sier han.

I tillegg kan man trene ganske tidseffektivt hvis man vil.

– På en time så får man trent veldig allsidig og godt, så man kan fort komme i form. Og så blir man aldri utlært, det er stadig svakheter man kan forbedre, sier Øverland.