MOLDE: Tradisjonsrike Oskar Sylte Mineralvannfabrikk i Molde har blitt rammet av dramatiske endringer i bransjen, og et enormt avgiftshopp.

Kontrasten er sterk fra rekordåret 2012, med en omsetning på 408 millioner kr, til dagens på rundt 60 millioner kr. 2012 ble tidenes beste år for Oskar Sylte Mineralvannfabrikk AS siden starten i 1929.

Molde-identitet

Det er få virksomheter og produkter det ligger mer Molde-identitet i enn Sylte. Ananasbrusen er legendarisk. Da stortingsvedtaket om Ormen Lange-utbygginga i 2004 ble feiret på daværende statsminister Kjell Magne Bondeviks kontor, med en rekke samfunnstopper fra Møre og Romsdal til stede, ble det skålet i Syltes ananasbrus. Kjell Magne Bondevik sørget også for at hans daværende svenske statsministerkollega Göran Persson fikk servert Syltes ananasbrus under hans besøk i Molde.

Familieeid

I dag er det søsknene Oskar Dag Sylte jr. og Ingunn Molden Sylte som eier Oskar Sylte Mineralvannfabrikk, med førstnevnte som adm. direktør. Oskar Dag Sylte jr. sitter med 60 prosent av aksjene gjennom hans selskap Odss AS, mens Ingunn Molden Sylte sitter med 40 prosent gjennom hennes selskap Oceana Invest AS.

Så endringer komme

Da far og sønn Oskar Dag Sylte sr. (74) og Oskar Dag Sylte jt (52) i 2013 kommenterte 2012-regnskapet, så de endringer komme.

«Det er klart de også berører oss i større eller mindre grad. Her er det en posisjonering og en maktkamp. Ny emballasje kommer inn. Mange faktorer er nå i spill. Vi vet ikke akkurat hvilke konsekvenser de vil ha for oss. Men at de kommer til å ha konsekvenser, vet vi. Vi har Ringnes som en stor aksjonær. Hva de bestemmer seg for, og diskusjonene vi vil ha med dem framover, vil være avgjørende for hva slags veg vi velger», uttalte Oskar Dag Sylte sr. til Romsdals Budstikke i 2013.

Ringnes, som igjen eies av danske Carlsberg, satt den gang med 44 prosent og Sylte-familien med 56 prosent av aksjene i Oskar Sylte Mineralvannfabrikk. Så kom bruddet med Ringnes, som førte til at samarbeidet opphørte og bryggerigiganten gikk ut som aksjonær i Sylte.

Eneste gjenværende

Oskar Sylte er den eneste gjenværende mineralvannfabrikken i Møre og Romsdal. I sin tid var det 16 mineralvannfabrikker i vårt fylke. Nå er det under fem igjen i hele landet

– Er det bruddet med Ringnes, strukturendringer i dagligvarebransjen – eller økt sukkeravgift som gjør at mineralvannproduksjonen ved Sylte nå står i fare?

– Alt, svarer Oskar Dag Sylte sr. kontant. Han sier at alle de tre faktorene har påvirket situasjonen.

– Det første var da myndighetene la rammebetingelser som gjør at det bare er engangsemballasje som har livets rett i Norge i dag. Dessverre kom plastfokuset vi nå opplever, fem år for seint. Dette fokuset skulle kommet tidligere, slik at politikerne da hadde fått øynene opp. Tidligere var det gjenbruksemballasje. Det er det ikke lenger. Nå er det engangsemballasje på alt, og det betyr at det blir mye mer søppel i naturen. Da det var gjenbruksemballasje, hadde vi en retur på 96 prosent. Det er synd at gjenbruksemballasjen er borte, sier Oskar Dag Sylte sr.

Bruddet med Ringnes

Det var i 1990 Oskar Sylte etablerte samarbeidet med øl- og mineralvanngiganten Ringnes. Seinere overtok danske Carlsberg som kjent Ringnes.

Salg og distribusjon av Ringnes-produkter var en viktig del av virksomheten til Oskar Sylte. Fabrikken i Molde hadde også betydelig produksjon av mineralvann for Ringnes.

– Hva var bakgrunnen for at dere i 1990 inngikk samarbeidsavtalen med Ringnes, og tok dem inn på eiersida?

– Vi så at det var viktig å ha en partner som var landsdekkende. Kjededannelsen hos kundene våre kom på denne tiden. For 30 år siden hadde vi 2.000 selvstendige kunder. Det har vi ikke i dag på grunn av kjededannelsen som kom innenfor hotell. restaurant, kiosk – og spesielt dagligvare.

– Hva gikk samarbeidet med Ringnes ut på – og hva betydde det for Oskar Sylte opp gjennom åra?

– Det har betydd at vi i tillegg til å produsere våre egne vatrer, produserte en del varer for Ringnes og lisensvarer. Samtidig kjøpte vi varer fra Ringnes.Vi hadde en brei og god totalportefølje, sier Oskar Dag Sylte.

Oskar Sylte hadde i denne perioden en betydelig transportvirksomhet, med 20–25 biler som distribuerte mineralvann og øl hovedsakelig i Møre og Romsdal.

– Hadde vi hatt returemballasje, hadde vi trolig fortsatt drevet med distribusjon. Men med engangsemballasje, er grossistene veldig interessert i å distribuere våre varer. Hadde det fortsatt vært returemballasje, ville ikke det passet inn i grossistenes system. Derfor var grossistene pådrivere for engangsemballasje i vår bransje. Det var også de store internasjonale aktørene Coca-Cola og Carlsberg, fordi det da er mye enklere med sentral produksjon, sier Oskar Dag Sylte sr.

Større skala

Samarbeidet med Ringnes gjorde at Oskar Sylte kunne drive i mye større skala enn bedriften ellers kunne ha gjort.

– Hadde vi vært alene ville vi sikkert spisset oss mer enn vi gjorde, sier Oskar Dag Sylte jr.

– Vi hadde et bredt spekter av varer, hadde lisensproduksjon og dimensjonerte bedriften deretter. Og vi investerte deretter i forholdsvis dyrt produksjonsutstyr, som må ha et visst volum for at det skal bære seg. Når en vesentlig del av volumet i dag er borte, har vi overinvestert, sier Oskar Dag Sylte jr.

– Hvor stor del utgjorde virksomhet knyttet til Ringnes av omsetninga til Oskar Sylte?

– Målt i kroner utgjorde det utrolig mye, fordi det blir mye penger av øl. Vi hadde en vesentlig del av ølomsetninga i Møre og Romsdal, sier Oskar Dag Sylte jr.

– Det var varierende. Som ellers i livet, er menneskene du møter forskjellige. I store virksomheter som Ringnes og Carlsberg, skiftes ledelsen hvert tredje eller fjerde år. Da er det noen mennesker du går godt sammen med, og noen du går mindre godt sammen med. Ringnes ble mer og mer styrt av danskene i Carlsberg, sier Oskar Dag Sylte sr.

– Betyr det at det var et annet Ringnes dere sto overfor da samarbeidet ble inngått enn på slutten?

– Ja, det var det.

– Hvor ville Oskar Sylte stått i dag om det ikke var for Ringnes-samarbeidet?

– Det er det umulig å vite. Jeg tror samarbeidet gagnet Sylte-  og det gagnet Ringnes. Hvis en går inn og ser på markedsandelen til Ringnes i Møre og Romsdal da samarbeidet ble inngått, og på markedsandelen etter at samarbeidet opphørte, gir det grunnlag for en viss refleksjon. Den er dramatisk endret, sier Oskar Dag Sylte sr.

– Vi hadde halve markedet i Møre og Romsdal. Men hadde vi ikke hatt Ringnes, hadde vi sikkert hatt noe annet, Da ville vi bygd mer på våre egne produkter. Vi hadde da sikkert ikke vært like sterk finansielt som vi er i dag. sier Oskar Dag Sylte jr.

– Dere hadde noen knallgode år da dere samarbeidet med Ringnes?

– Ja, det er resultatene fra disse åra vi tærer på nå. Hadde vi ikke hatt dem, hadde vi vært ferdig, sier Oskar Dag Sylte jr.

– Dere produserer nå mineralvann med tap. Fabrikken går med underskudd. Hvor lenge er dere villig til å fortsette med det?

– Det er et godt spørsmål. Vi må nok ha noen alvorlige vurderinger når det har gått et par år. Vi har ennå noe å gå på på kostnadssiden. Vi har fortsatt et par hull til vi kan trekke inn på beltreima, sier Oskar Dag Sylte sr.

– Hva skal til for at dere skal gå med overskudd?

– Vi må selge mer varer. Vi må opp med volumet. Målet er å komme inn i alle dagligvarebutikkene. Det er vi et godt stykke unna, sier Oskar Dag Sylte jr.

Landsdekkende

– Vi er avhengig av å ha et godt forhold til alle kjedene, slik at vi blir landsdekkende og representert på de aller fleste utsalgsstedene i Norge. Der er vi ikke i dag Vi jobber hardt med å prøve å få til det, sier Oskar Dag Sylte sr.

Målet er å komme inn i det såkalte grunnsortimentet til dagligvarekjedene. Det vil si at Syltes produkter er å finne i alle butikkene.

– Utfordringa er at de store aktørene legger så mye penger på bordet at de blokkerer for de små, sier Oskar Dag Sylte jr.

– Konkurransen er knallhard. Det er mange som kjøper seg plass i butikk. Det er spørsmål om hvor stor pengepung du har, sier Oskar Dag Sylte sr.

Sukkeravgift og svenskehandel

På toppen av det hele, rammes Sylte av den voldsomme økninga i sukkeravgiften fra nyttår, og økt svenskehandel.

– Det er merkelig at det politiske nivået åpenbart ikke har de lange brillene på, og ser på konsekvensene på sikt. Politikerne legger opp til at det ikke skal produseres i Norge, sier Oskar Dag Sylte sr.

– Hva slags virksomhet vil Oskar Sylte være om dere må legge ned mineralvannproduksjonen?

– Da vil vi være et investerings- og eiendomsselskap. Vi har en god del eiendom rundt omkring. Sylte-familien som sådan vil greie seg godt rent økonomisk. Men tester viser at vi lager Norges beste brus, sier Oskar Dag Sylte sr.

Og det vil Sylte-familien, som er god for et tresifret antall millioner kroner, gjerne fortsette med,

Nå bruker familien noen av millionene til å føre den stolte tradisjonen faren og bestefaren Oskar Sylte la grunnlaget for i 1929 videre, i håp om at fabrikken er liv laga.