Går det an å komme fra Senegal og bake lefser tuftet på lokale tradisjoner, og kanskje hakket bedre enn mange andre baker dem? Sjølsagt gjør det det. Bare spør de mange kundene til Dame Lo. 1. juni er en spennende dag for mannen som snart fyller førti. Sammen med Stein Brubæk jobbes det på spreng med å gjøre klart det nye lefsebakeriet. Rekker de ikke den datoen så skal de i hvert fall være i drift i god tid før Eidsvågdagene. Det er i bygget i Eidsvåg sentrum der sportsforretningen tidligere holdt til Nesset nå får sitt lefsebakeri.

Tradisjonsbakst

Bakgrunnen til det lefseglade ekteparet er vidt forskjellig. Mens Brubæk er oppvokst med lefser og gardskulturen som hører med, så var lefser og den slags helt ukjent for afrikaneren fram til han kom flyttende hit for åtte år siden. Først og fremst skal lefsebakeriet være Dames arbeidsplass, mens Stein skal konsentrere seg om garden i Angvika med åtte kyr og 30 geiter. Tidligere har mannen fra Senegal jobbet som daglig leder for Heimebakst på Skåla, mens kommunalkandidat Brubæk har vært offentlig byråkrat i flere kommuner både i Gjemnes, Nesset, Sunndal og på Østlandet. For 20 år siden hoppet han av, overtok heimgarden og begynte som bonde.

Liv i tomt bygg

Fram til nå har Bæstes Bakeri holdt til i midlertidige lokaler i Angvika. Når de nå flytter inn i et mer tidsriktig i bygg i nabokommunen tror lefsebakerne at omsetningen også kan øke. Det er i hvert fall målet når prøveproduksjon blir til permanent drift.

Det skjer i Eidsvåg: Lenge har bygget stått tomt, men nå blir det lefsebakere der det tidligere var sportsforretning. Foto: Hugo Tingvoll

Går det som de tror vil de komme til å selge rømmelefse, tjukklefse, potetlefse for nærmere to millioner kroner i året. Lokalet er stort nok og kjevlemaskinen har også kapasitet til enda større produksjon. Dersom de har markedet med seg kan det i framtida være aktuelt å utvide staben.

Lefse fra Angvika

Dame Lo baker også Alfhild-lefsa som er oppkalt etter Brubæks mor, som sjøl var en ivrig lefsebaker. Nå ser lefsebakeren fram til å kunne videreutvikle sin egen arbeidsplass og på den måten være med og skape liv i et tomt butikklokale i Eidsvåg.

– Den skal være mjuk og saftig og være smurt på den rette måten. Det må til for at lefsa skal være god. Det nærmeste vi kommer lefse i Senegal er en variant av pannekaker, men lefse er det ikke. Skikkelig lefse er slik vi baker den nå, sier den smilende lefsebakeren i forkant av åpningen i Eidsvåg.