Brødrene Kenneth Sandberg og Tonny Thomassen fra Molde kjøpte seg i fjor en brukt rib-båt, og startet sitt eget firma. Familieselskapet har fått navnet Nordvest Ribsafari, og nå har de nylig kommet seg inn i nye lokaler i det nye bygget til Molde Havn på Storkaia

– Mange kommer med en oppfatning av at de tåler bølgene godt, men kan ha en annen oppfatning etter endt tur, sier Kenneth Sandberg med et smil.

Brødrene har lager og kontor ved Storkaia i Molde, her har de også alt av sikkerhetsutstyr.

– Men i dag er det blikkstille, så det blir en veldig fin tur, sier han, og ønsker en gruppe velkommen til å finne seg passende flytedrakt og redningsvest. Han anbefaler også lue og briller, sjøl om det er fin lufttemperatur vil det føles annerledes i 40 knopps fart.

Spente tur-delatkere på veg bort til båten som ligger ved Molde fjordstuer.

Gjestene som stiger om bord i båten er primært selgere fra byens hotell. De skal få en smakebit på tilbudet, slik at de kan tilby turer til sine gjester, enten det er som en del av konferanse-opplegg eller private gjester som ønsker å gjøre noe i løpet av sitt opphold i Molde.

Brødre bak roret: Både Kenneth Sandberg (t.v.) og bror Tonny Thomassen har masse erfaring med båt. Begge er utdannet som sjøkaptein, og har lang erfaring med båt. Med base i Molde setter de kurs utover, nesten uansett vær.

Gamle fiskevær og fyr

– Det er lett å anbefale en tur du har vært på sjøl. Det er viktig å ha slike tilbud, mange kunder gir hint om at de ønsker noe spesielt, og da må vi kunne tilby dem noe spennende. Det er mer og mer forventninger i konferansemarkedet, sier Kristian Nerland, som er meeting and event-manager på Seilet.

Om bord i båten får Tonny Thomassen dra i gang motoren, og båten suser rett og slett utover til første stopp. Ved Julsundet slakker han av på farten og Kennet beveger seg fram i båten. Der forteller han historier om tyskernes etablering mens han peker på de gamle bunkerne som er godt synlig fra sjøsida.

Ved kystfortet på Julsund ble det fortalt historier om hvordan basen ble laget på 32 dager.

Videre dras farten opp gjennom Kjerringsundet og Aukraholmene til vi kommer over til Lyngværet.

– Her var det stor aktivitet i gamle dager. Mange fiskere la til kai her i påvente av bedre vær ute på sjøen. Nå er det fraflytta, men veldig idyllisk bebyggelse som benyttes som hytter, forteller Sandberg mens vi seiler sakte forbi.

Lyngværet: På vei ut av sundet forklarer Kenneth Sandberg noen av de skjulte farene med grunt farvann enkelte steder. For at det skal bli en sikkelig opplevelse for gjestene, er disse stoppene hvor farta senkes og histroer fortelles viktige.

Ekte båtfolk

– Konseptet vårt er mer enn å kjøre båt. For oss er det viktig å kunne forteller sanne historier om lokale steder. Jeg tipper 95 prosent av innbyggerne i Molde ikke har vært på mange av plassene vi besøker å en slik rundtur som vi drar på i dag. Vi har brukt mye tid på å lære skaffe oss kunnskap slik at vi kan formidle den til gjestene, sier Sandberg.

Vakkert skue fra båten ute i Lyngværet.

Både han og broren har hatt båt siden 15-årsalderen, de er begge utdannet som sjøkapteiner og jobber offshore.

– Vi har hatt båt hele livet, og trives veldig godt på sjøen. Både på jobb og på fritida, sier Thomassen som styrer båten denne turen.

– Tidligere var det om å gjøre å kjøre fort, og å hoppe høgest mulig på bølgene. Det var artig det, men det er mer givende å gi kundene opplevelser og informasjon undervegs, sier Thomassen.

Turen gikk videre til Flatflesa fyr, hvor det ble en omvisning.

At det handler mer om opplevelsen og mindre om det å kjøre båt, gjør at kundegrunnlaget for firmaet større.

– Vi håper tilbudet er interessant for privatpersoner, turister, cruisebåtpassasjerer og næringslivet så klart, der har vi noen gode kunder allerede, sier Sandberg.

I havnebassenget på Søre Bjørnsund forteller Kenneth historie om næringslivet her ute.

Siden begge brødrene jobber offshore, leier de inn ekstra båtfører når begge er ute. De har flere rutinerte personer i bakhånd mer erfaring fra tidligere rib-selskap i Romsdal.

– Nå gjør vi dette ved siden av fulltidsjobbene våre offshore, men vi har jo en målsetting om at det etter hvert kan bli et årsverk eller mer i selskapet. Men da blir det flere konsept inne i bildet, vi jobber med å utvikle planer som gjør at vi får flere bein å stå på, sier Sandberg.

I land: På Bjørnsund var det en liten spasertur i gatene for å oppleve bebyggelsen og historien på øya.

Kombinerer muligheter

Turen går videre fra Lyngværet ut til Flatflesa fyr. Et eksklusivt overnattingssted satt i stand av Classic Norway. Hotellsjef Stein Lystad ved Finnøy Havstuer ønsker velkommen i land og gir en liten omvisning i på holmen, og forteller om mulighetene for lunsj i naustet eller overnatting i huset.

Monumentet med Isbjørnen på Nordre Bjørnsund ble besøkt.

– Vi legger gjerne til rette en lunsj her eller på Finnøya Havstuer for eksempel, sier Sandberg.

Hotellsjef ved Molde Fjordstuer, og styremedlem i NHO Reiseliv i Midt-Norge, Roy Heggdal var med på turen.

Tonny Thomassen styret rib-båten med stø hånd.

– Det kommer stadig flere aktører som tilbyr opplevelser for reiselivet, men det trengs enda flere. Lofoten har mye mer, der har vi noe å lære. Turismen utvikler seg, og det er i tida å oppleve naturen på nye måter, sier Heggdal.

– Vi bruker gjerne gutta her, det passer bra for vi har mange små anlegg i Classic Norway-systemet. Og jo mer de bruker oss, vil vi bruke dem, sier han.

Båten brødrene har kjøpt var tidligere i eie hos Classic Norway.

Ulike opplevelser: – Trenden er at folk ønsker aktiviteter i ferien. Og det er viktig med noen aktiviteter som man ikke behøver å være topptrent for være med på, sier Roy Heggdal og Elisabeth Husøy i Classic Norway.

– Vi vet sånn sett hvor krevende det er å drive med rib, men jeg har tro på det de gjør her. Før var det bare å hoppe og kjøre fort, nå er det å oppleve ting, med levende storytelling om bord, sier Heggdal.

Han mener det har vært mye fokus på ekstreme opplevelser, men behovet er også stort for mjukere aktiviteter, noe alle kan være med på, uten å være toppidrettsutøver.

Det ble rikelig med anledning til å ta flotte bilder fra båten.

– Vi tilbyr fisketurer, sykkelturer, opplevelser med smaking av lokal mat og drikke, og enkle turer i naturen. Nå i sommer får vi også utleie av kajakker via DID Adventure i havnebassenget foran havstuene, sier Heggdal.

Driftsansvarlig Elisabeth Husøy i Classic Norway supplerer med at mange ønsker det som er selvfølgelig for oss som bor her i nordvest.

– Når man kommer fra storbyen, er det mange som rett og slett ønsker stillhet, ro, frisk luft, solnedgang. Det er helt naturlig for oss, men for mange er dette luksus de ikke har til vanlig. Vi kan ha et stort marked på gang der, sier Husøy.

Ona fyr, karakteristisk også fra avstand.

Bjørnsund og Ona

På Bjørnsund blir det ny ilandstigning, med en rusletur til isbjørn-monumentet, og mer historier om de mange skipsforlisene i det harde farvannet som ser så innbydende ut denne solskinnsdagen. Sandberg, som sjøl er ivrig dykker, forteller om skipsvrakene som ligger der.

Lav fart i havnebassenget på Ona.

Så går turen ut av havna igjen og rundt Bua-Marit før Ona er nest siste hovedstopp på turen. Med en tur opp til fyret går mobilkameraer varme. En del kropper blir ganske varme når de beveger seg i solskinnet med flytedrakter på.

Salgs- og sponsoransvarlig Ellisif R. Vestad (t.h.) fra Moldejazz og Ingelin Vassgård fra Thon Hotell Moldefjord koste seg på tur.

– Dette er veldig spennende. Jeg tror vi kan bruke tilbudet til mye. Det kan være korte eller lange turer. Kanskje er det en stor familie som har kommet tilreisende til Molde for konfirmasjon og som har noen timer ledig fredag ettermiddag, sier resepsjonist Ingelin Vassgård hos Thon Hotel Tomrefjord.

Fantastisk: Salgs- og sponsoransvarlig Ellisif R. Vestad (t.h.) fra Moldejazz koste seg på tur, og tror flere av kundene deres kan være aktuelle for å benytte tilbudet. Her på Ona fyr.

Kan bli faste turer

Hun sitter bakerst i båten med plass til 12 gjester. Ved siden av sitter Ellisif R. Vestad fra Moldejazz. Hun sier rib-tur kan være et godt tilbud til sponsorer eller artister som ønsker noe spesielt i løpet av festivaluka i juli.

– Det er fantastisk å ha et slik tilbud under festivalen, spesielt for alle de tilreisende. I løpet av noen timer kan man få med seg mye her i ytre, sier Rekdal.

Det var så stille sjø på demoturen at det ikke var bølger å finne på utsiden av Ona en gang.

I jazzuka skal ribben kjøre faste turer som hvem som helst kan bli med på, fra brygga ved fjordstuene hver dag.

– På formiddagen blir det en liten tur ut til Moldivene, mens det litt seinere på ettermiddagen blir en slik lengre runde på et par-tre timer her i utasunds, sier Sandberg.

Foreløpig har de også på vurderingsstadiet å arrangere en fast ukentlig tur gjennom sommersesongen, som folk kan bli med uten at de har en gruppe å reise med.

Sola skinner, en perfekt dag for tur i rib, sjøl om det er en spennende opplevelse i ruskevær.

– Den turen vi vil anbefale, som gir mest opplevelse, er runden som vi tar i dag, med Lyngværet, Flatflesa, Bjørnsund, Ona, Finnøya og retur. Det blir tre timer, med mye historie undervegs. Det vil koste 12.000 kroner, som da naturligvis kan deles på 12 personer. Men vi tilpasser destinasjon og varighet etter kundens behov og har et par kortere og rimeligere turer vi gjerne tilbyr også, sier Thomassen.

– Vi koordinerer også med lunsjmuligheter undervegs, og ordner hele pakka, så det blir lettvint. Det viktige for oss er at alle koser seg, alle har det kjekt og ingen skader seg, det er kjerneverdiene vår, understreker Sandberg.

Spennende mulighet

Assisterende reiselivssjef Torunn Dyrkorn i Visit Nordmøre og Romsdal sier det blir mer og mer viktig at det er bedrifter som tilbyr ulike opplevelser til turistene som kommer hit.

Bra tilbud: – Vi trenger alle mulighetene vi kan få og tilby turistene, sier ass. reiselivsdirektør Torunn Dyrkorn, her på Ona fyr.

– Det går i denne retningen, mange vil ha en aktiv ferie. Didrick (Ose) startet med EL-sykler fra Torget i fjor, kajakker i år. Og for noen er en tur som dette helt perfekt, sier Dyrkorn.

Hun kunne sjøl være med å se noe av de flotteste regionen kan by på utasunds med rib.

Både Kenneth Sandberg (t.v.) og bror Tonny Thomassen jobber offshore, men har startet dette firmaet som et ekstra prosjekt.

– Vi trenger alle nye muligheter vi kan få. Det er ikke flust med slike initiativ, særlig i Molde. Det har vært lite tilbud, og folk har vært nødt til å ordne seg sjøl tidligere. Så de som ikke kommer med cruisebåt har ikke hatt så mye å velge å dra på, sier hun.

– Nå fokuserer vi i vår markedsføring på at det begynner å bli flere tilbud, og så må vi håpe at det blir mer, sier Dyrkorn.

Tilbake i Molde noen timer senere, i strålende sommervær.