Nå er de i gang med tredje sesongen som vertskap for fisketurister som står på venteliste for oppleve Eira.Plena rundt husene på Syltebø Gård er trimmet, takket være den motoriserte drengen Alfred. Omgivelsene er kjente; lakseelva Eira renner like bortafor garden. Stashuset, Engelskhuset, står slik det har gjort i 155 år; kvitmalt med røde omramminger rundt vinduene.

– Her har det ikke bodd stort andre enn fiskere siden 1863, sier Anne Mette (46) og Kåre Jørstad (48) og ønsker velkommen til gards.

Opplevelser i Eira

For fiskeentusiaster er Eira noe helt spesielt. Ei god lakseelv, som har sluppet unna parasittplager med Gyrodactylus salaris. Omgivelsene mellom høye fjell er maleriske. På garden Syltebø har fisketurismen skapt både opplevelser og arbeidsplasser.

– Mannen som fikk bygget Engelskhuset, Andreas Jørstad, så potensialet med å leie ut huset til engelskmenn, derav navnet. Nå er det i all hovedsak norske fiskere som kommer hit, år etter år, forteller Kåre Jørstad.

Etter at far til Kåre, Torvald Jørstad, gikk bort, måtte det tas en beslutning: Hvem skulle ta ansvaret for å drive Engelskhuset videre? Kåre og broren Torvald fant ut av det. Kåre og Anne Mette tok formelt over drifta av garden med fisketurismen våren 2016.

91 fiskedøgn i strekk

– Vi har jo hatt arbeid på Engelskhuset begge to, så på mange måter visste vi hva vi gikk til. Skal du drive et slikt sted, kreves det mye forberedelser før sesongen starter 1. juni. I 91 døgn går det i ett. Vi liker å omgås folk og prate med dem som kommer hit. Ettersom vi har mange gjester som er her år etter år, blir det hyggelige gjensyn, forteller de to.

Engelskhuset er hovedhus for fisketuristene. Ved siden av står Savoy – et rødmalt losjihus, og ei omkledningshytte og et eget redskapshus for, nettopp, fiskeredskaper. Hundretalls sluker i alle varianter er sirlig hengt opp, fiskesneller og fiskestenger. Vadere og regntøy, for dem som ikke har alt utstyret med seg når de kommer.

Engelskhuset har ni soverom med plass til 14 sovegjester. Kjøkkenet byr på heimlaga mat, frokost, middags og kvelds.

Arbeidsplasser: Fisketurismen handler ikke bare om fiskesneller, sluker og fluer. Fiskegjestene betyr arbeidsplasser i bygda. Sesongen på Engelskhuset gir arbeidsoppgaver for opptil 14 personer. Foto: RICHARD NERGAARD

Kortreist mat

– Her er det kortreist mat. Vi baker brød sjøl, lager hjortekarbonader og serverer naturligvis laks. Gjester som har vært her tidligere, sier de setter pris på maten. Men menyen skal være sånn den bestandig har vært, forteller Anne Mette.

Fisketurisme handler naturligvis mye om fisk og fangst. Eira-laksen har særpreg; fisken sies å være kort og tjukk.

– Eira har vært og er ei god fiskeelv. Det var en periode på 1990-tallet da det var lite fisk i elva, men etter at klekkeriet fikk sving på sakene, er det godt med både yngel og smolt som vandrer ut i sjøen. Når vi står på elvebredden og ser, kan vi enkelte dager se utrolige mengder fisk vandre opp elva, forteller Kåre.

Inne i Engelskhuset står bilder oppstilt; den ene storfiskeren etter den andre. Enkelte er ekte kongelige, andre har et kongelig uttrykk når de poserer med fangsten.

Klepperen tok storlaks

– Den største laksen som er tatt hos dere?

– En rugg på 36 kilo ble tatt i ei anna del av elva, men det er mange år siden. I nyere tid er det en av klepperne her, Gunnar Sandnes, som har tatt største laksen, 17,5 kilo. Det var i 2016.

Apropos fiske: Laksefisket i Eira har sine regler å forholde seg til.

– All levende hofisk skal settes ut igjen. Elva er også fredet for fiske mellom klokka 13 og 18. Og det er begrensning på maks to fisker per døgn på hver fisker, forteller Kåre.

Tradisjonen tro ringes det med klokka på Engelskhuset når det landes laks over 5 kilo. Når sportsfiskere samles, er det sosiale og de gode historiene en del av opplevelsen. Kåre Jørstad har vært med på mangt, og deler gjerne historiene. Og blant klepperne er Mareno Nauste et oppkomme av historier. Natta kommer fort i godt selskap.

– Opplevelser måles ikke i antall kilo fisk. Opplevelsen er summen av natur og det sosiale. Å få fisk er en bonus, humrer Kåre.

Skaper arbeidsplasser

For Anne Mette og Kåre Jørstad er fisketurismen også næring. Gjennom sesongen skaffer virksomheten arbeid for opptil 14 personer. Og leveransene av matvarer tar de fra nærbutikken.

Lurer du på om det bare er å dukke opp på tunet og få innpass i fiskeverdenen?

– Det hyggelige er at gjestene kommer tilbake, år etter år. Vi har faktisk venteliste av folk som vil til Eira og oppleve spenningen, sier Anne Mette og Kåre.