Det er litt av en gladsak Moldejazz og Glomstua kommer med i sommervarmen: Det blir Gulljazz i Molde i år også. Om enn i en litt mindre og annerledes utgave.

Mangler grunnfinansiering

For etter at Gulljazz ikke lenger får støtte av Extra-stiftelsen, ble det ingen festival for de eldre i Stavanger (Maijazz), Tronheim (Jazzfest) og Kongsberg (Kongsbergjazz).

– Gulljazz har bestått i fem år. I de tre første ble vi støttet av Kavli-fondet, i de to siste Extra-stiftelsen. Perioden ute nå, og vi kan ikke søke på nytt. Dermed befinner Gulljazz seg i et slags limbo, uten grunnfinansiering på plass, forteller initiativtaker og primus motor, Berit Skogen, og legger til:

– Jeg mener Gulljazz bør komme inn på statsbudsjettet. Men det kan ta tid.

– Hvor mye penger må til?

– For 800.000 kroner har vi klart å lage festivaler i fire byer. Men jeg har lagt ned utallige frivilligtimer i dette. Hvis jeg skal fortsette, trenger vi 1,2 millioner kroner, slik at det blir noe lønn for strevet.

– Hvorfor er Gulljazz viktig?

– Fordi mange eldre har vokst opp med jazz som sin pop-musikk. Nå har de ikke lenger anledning til å komme på festival. Derfor gleder de seg enormt til denne dagen. Gulljazz har blitt en dag som definerer året, og det er en fest for alle generasjoner.

– Hva om finansiering ikke kommer på plass?

– Det vil være kjempesynd. Jeg håper Gulljazz skal overleve på et vis. Og jeg tror jeg har sådd et frø. Bare se på engasjementet i Molde!, sier Skogen.

Konsert i Magic Mirror

For på Rådhusplassen, der årets Gulljazz skal skje tirsdag 17. juli i Magic Mirror-teltet, er det store smil hos samarbeidspartnerne Moldejazz og Glomstua omsorgssenter i sola.

– Vi synes det var utrolig leit da vi hørte at det ikke blir Gulljazz i år. Så da bestemte vi oss for å få det til likevel, på en av arenaene vi allerede har, sier produsent Therese Østby Haugen i Moldejazz.

– Hvem tar regningen nå?

– Det gjør vi i Moldejazz, med et tilskudd fra Sparebank1 SMN. Mens Glomstua stiller med frivillige, koordinering av billetter og transport for sine brukere, sier Haugen og forteller at invitert publikum fra institusjoner, hjemmetjeneste, bofellesskap og dagssenter blir fordelt på to konserter, som hver tar 160.

– Det blir ikke festival på institusjonen som tidligere, her kommer de til ferdig pakke. Det blir Calle Feghts fiskesuppe, og på programmet står Ytre Suløen og bandet Lillebror, som tolker Alf Prøysens låter. Det tror vi blir midt i blinken!

– Betyr enormt

Planene er som søt musikk i ørene på Liv Heggdal, tidligere leder for dagsenteret på Glomstua, som nå er frivillig, og enhetsleder Corinna Stene.

– Vi har jo fått spørsmål om hva som skjer i år. Hadde det blir avlyst, ville det blitt en stor nedtur. Gulljazz betyr enormt mye, sier Corinna Stene.

– På hvilken måte?

– Et slikt arrangement gir innhold i dagen. På Glomstua har vi fått til et veldig bra opplegg, og vi blir brukt som mal for resten av landet. Det er så mye positivitet rundt det, fra de eldre selv, ansatte og pårørende, sier Stene.

– Det er jo denne musikken mange har vokst opp med. Gulljazz gir så mange gode og verdifulle opplevelser, som mange lever lenge på etterpå, supplerer Liv Heggdal, som ikke har problemer med å rekruttere frivillige til «Gulljazz på by’n».

– Det trengs rundt 30 frivillige. Og det skal vi fint klare. Om vi får inn folk med rullestol i teltet? Å jada. Vi har fått i land folk i rullestol på Hjertøya, vi!

Også gulljazzens mor, Berit Skogen, tar turen til Molde i år.

– Det gleder jeg meg veldig til..! Også med Ytre Suløen, da. De er de største stjernene på Gulljazz i Molde!

Rundt 450-500 har vært med på Gulljazz på Glomstua i Molde. På Bergmo omsorgssenter var det bare vaktmester’n igjen i fjor... Foto: Erik Birkeland
Birgit Skogen for Gulljazz og Hans-Olav Solli for Moldejazz. Foto: Svein Bjørnerem