- Vannforbruket er fortsatt høyt, men det er nå på et forsvarlig nivå, sier Bjarte Koppen, daglig leder i Molde Vann og avløp. For få dager siden gikk han ut og ba folk la være å bruke vannspreder.

– Vannbehandlings-anleggene våre klarer ikke å produsere vann fort nok, og ledningskapasiteten i enkelte områder er ikke er tilstrekkelig for et så stort forbruk. Hvis forbruket fortsetter kan enkelte deler av kommunen få lavt trykk eller i verste fall miste vannet. Det kan også få store konsekvenser for brannvesenet ved at de ikke får nok vann til slokking, advarte Koppen. Nå viser målingene at Moldes innbyggere har gjort som Koppen ba om.

- Det har hatt supergod effekt. Forbruket gikk ned fra 200 liter i sekundet til 150 liter i sekundet i sentrale Molde og fra 45 til 37 liter i sekundet i indre deler av kommunen. Det er fortsatt høyt, men det er nå på et forsvarlig nivå, sier Koppen fornøyd.

Vanningsforbud i Rauma

I Rauma derimot opplevde man det motsatte. Kommunen gikk ut med en henstilling om å redusere vannforbruket onsdag denne uka. Etter det har vannforbruket faktisk økt.

- Bjørmosen basseng var natt til 1. juni nede i 4,37 meter. Bassengene rekker ikke å fylles i løpet av natta ved så høyt forbruk natt og dag. Vannverket er ikke dimensjonert for omfattende hagevanning. Slik situasjonen er nå vil dette gå ut over leveringssikkerhet for drikkevann og brannvann. Skogbrannindeksen for kommunen er høy, og det er innført totalforbud mot åpen ild utendørs i hele Møre og Romsdal, skriver Rauma kommune på sin nettside.

Fordi værprognosen sier fortsatt tørt vær, ser de ingen annen løsning enn et forbud.

- Fra 1. juni innføres det forbud mot hagevanning med vannspreder og slange. Hageslange skal frakobles utekran. Dette gjelder alle vannverksabonnenter på Åndalsnes og i Isfjorden. Forbudet gjelder til nytt varsel blir gitt. Det anmodes også om moderasjon ved bruk av vann til bilvask, husvask etc, skriver kommunen.

Ikke forbud i Molde

I Molde vurderer Bjarte Koppen at det ikke er behov for noe vanningsforbud nå.

- Vi henstiller alle om fortsatt å vanne forsvarlig. Nye planter og plener kan man vanne. Men unødvendig vanning vil vi ikke ha. Situasjonen ved vannkildene våre er at det er bra med vann der. Det handler mer om kapasiteten til vannbehandlingsanlegget og ledningsnettet. Vi må passe på at ikke belastningen der blir for høy, sier Koppen.

- Så noe forbud tror du ikke det blir i Molde?

- Hvis folks forbruksmønster er som nå, så vil dette gå bra, sier Koppen.