EIKESDALEN: – Det er et stadig problem. Sauene trekker inn i tunnelen, mange av dem har lam. Når folk kommer kjørende inn i tunnelen så forventer de ikke å treffe sauer der og farlige situasjoner oppstår, sier Gunnhild Reitan.

Trekker inn

Sauene trekker inn i Viketunnellen og i Sandoddtunnelen langs fylkesveg 191 mellom Eresfjord og Finnset i Eikesdal i Nesset kommune. Bilførere opplever at det plutselig dukker opp sauer midt i vegen inne i den mørke tunnelen.

Gunnhild Reita bor i Eikesdalen. Onsdag måtte hun stoppe biler på veg inn i Sandoddtunnelen for å gjøre dem oppmerksom på sauene.

– Da var det i alle fall fem-seks sauer der inne. I Viketunnellen så jeg to sauer med lam, forteller Reitan, som oppfordrer bilister om å være ekstra varsom når de kjører denne vegen. Mange turister kjører vegen om sommeren for komme inn til Eikesdalen.

– Vi som er lokalkjent er oppmerksomme på dette, men det er ikke de som kjører vegen for første gang, sier Gunhild Reitan.

Tatt opp flere ganger

Problemet med sauer i tunnelene er tatt opp flere ganger av innbyggerne langs Eikesdalsvegen. Eikesdal Bygdelag har gjort flere henvendelser til Statens vegvesen.

– Det var mye i fjor og like mye nå. Nå må det gjøres noe med det før det skjer en alvorlig ulykke, og menneskeliv går tapt. Vi forlanger nå at det kommer ferister på plass så snart som overhodet mulig. Vi er lei av å vente. Sauer er blitt påkjørt og må avlives, heldigvis har vi unngått at menneskeliv har gått tapt til nå, sier Gunnhild Reitan.

Vil gjøre noe

Det er Statens vegvesen som tar seg av vedlikehold og drift av fylkesveg 191. Byggeleder Roar Vikhagen i Statens vegvesen sier til Romsdals Budstikke at de er kjent med problemet.

– Det ligger en henvendelse fra bygdelaget om dette. Jeg er helt enig i at det ikke skal være slik. Vi er nødt til å finne en løsning på problemet. Beklageligvis er henvendelsen fra bygdelaget blitt liggende, men vi tar tak i dette nå, sier Vikhagen.

– Hva kan gjøres?

– Det er å plassere en ferist i kombinasjon med gjerde. Det vi vurderer nå er hvor ferista skal ligge i forhold til tunnelåpning. Det gjør vi ved Sandoddtunnelen. Slik jeg har oppfattet et er ikke problemet like stort i Viketunnelen.

– Når blir dette gjort?

– Det må skje rimelig raskt. Det er litt leveringstid på ferista og vi må finne plassering.