– Vi er svært glad og stolt over å få Terje Søviknes til rundebordskonferansen, sier styreleder Bernhard Riksfjord i Gassknutepunkt Nyhamna. Oljestatsråden er alltid den gjeveste innlederen en olje- og gasskonferanse kan få.

Mange toppnavn

Bernhard Riksfjord kan også skilte med en rekke andre toppnavn i norsk samfunnsliv som innledere på rundebordskonferansen. Det er LO-leder Hans Christian Gabrielsen, adm. direktør Stein Lier Hansen i Norsk Industri, adm. direktør Frode Leversund i Nyhamna-operatøren Gassco, EU-rådgiver Paal Frisvold ved Norsk Industris Brussel-kontor og adm. direktør Trude Sundset i Gassnova.

– Ellers blir det som tidligere år god og bred deltakelse med sentrale, regionale og lokale aktører innen politikk, samfunn og næringsliv, sier Bernhard Riksfjord, som forteller at interessen for å få delta på den lukkede konferansen er svært stor.

– Vi har åpenbart truffet en nerve, sier Bernhard Riksfjord

Gassknutepunktet avvikles

Gassknutepunkt Nyhamna er et regionalt utviklingsprosjekt for GassROR-kommunene Aukra, Eide, Fræna, Midsund, Molde, Nesset, Rauma og Vestnes, samt Møre og Romsdal fylkeskommune, LO, NHO og Høgskolen i Molde.

Gassknutepunkt Nyhamna ble i sin tid etablert for å styrke Nyhamna som gassknutepunkt gjennom større leteaktivitet i Norskehavet, økt kapasitetsutnyttelse av Polarled og en større andel av lokale leveranser og økte ringvirkninger fra utbygging og drift på Nyhamna,

Det viktigste av alt var å bidra til at Nyhamna ble et gassknutepunkt, det vil si mottaksanlegg for gass fra flere felt. Der er en i mål. I løpet av året kommer gassen fra Aasta Hansteen-feltet vest for Bodø og i 2020 gassen fra Dvalin-feltet på Haltenbanken, til Nyhamna.

Profilert Nyhamna

Styreleder Bernhard Riksfjord og prosjektleder Alf Reistad har stått i spissen for arbeidet. Gassknutepunktet har de seinere åra profilert Nyhamna med stand på oljemessa ONS i Stavanger, den årlige rundebordskonferansen under jazzfestivalen i Molde – og med deltakelse i andre sammenhenger.

– Gassknutepunkt Nyhamna er inne i sitt siste år som prosjekt. Jeg har fra starten hatt den store gleden, utfordringen og ikkje minst det privilegium å kunne lede Gassknutepunkt Nyhamna fra oppstarten, sier Bernhard Riksfjord, som har hatt Alf Reistad ved sin side som prosjektleder.

– Alf Reistad har administrativt vært en svært god støttespiller for meg og styret. Han har gjort en kjempeflott jobb gjennom hele perioden i Gassknutepunkt Nyhamna, sier Bernhard Riksfjord.

– Var motstand og uvilje

Han forteller at det ikke bare var applaus da Gassknutepunkt Nyhamna i sin tid ble etablert.

– Det var motstand, uvilje og de vanlige pessimistiske holdningene i de første innledende drøftingene om etableringen av gassknutepunktet. Men vi fikk opprettet prosjektet – og Gassknutepunkt Nyhamna kom på plass, sier Bernhard Riksfjord.

Godt fornøyd

– Det er selvsagt lettere å fortrenge og glemme motstanden når vi ser på resultatet. Med forbehold om at jeg er inhabil, tillater jeg meg i dag å være litt glad, tilfreds og fornøyd med tingenes tilstand. Mange har gitt oss positive tilbakemeldinger på det som er gjort, med deltakelse på messer og møteplasser, og de egne kontantene vi har arrangert, sier Bernhard Riksfjord.

Prosjektleder Alf Reistad (fv.) og styreleder Bernhard Riksfjord i Gassknutepunkt Nyhamna. Foto: Bjørn Brunvoll