MOLDE: Onsdag presenterte Astero flere nye prosjekt på Plassen. Der hadde de samlet sammen inviterte gjester, og startet markering av at bedriften fyller femti år neste år.

Ett av de store prosjektene som nå nærmer seg realisering, er etablering av et tilbud om eldreboliger til personer som ikke har krav på tjenester fra kommunen.

– Som en aktør i lokalsamfunnet ønsker vi å vise samfunnsansvar. En av de store utfordringene i framtida er at vi blir stadig flere eldre. Og med en økende andel eldre, får det konsekvenser for samfunnet vårt, sier Svetlana Rotaru, som er leder for utvikling i Astero.

Kan spare utgifter

Hun peker på at når flere blir eldre blir det også mindre arbeidskraft igjen som skal kompensere for de midlene som skal brukes på helse og omsorg.

– At man lever lengre betyr ikke nødvendigvis at man har flere friske år, sier Rotaru, og peker på flere forhold rundt helse og livssituasjon som gjør eldres situasjon kompleks.

– Vi tror at kommunen på sikt ikke har kapasitet til alle i målgruppa, og har derfor en ny løsning. Planen vår er å komme tidligere på banen, og forebygge at eldre får behov for plass på institusjon.

Hvis vi klarer å bidra til at de kan bo så lenge som mulig hjemme, så sparer vi lokalsamfunnet for store utgifter. Og de eldre får betydelig bedre livskvalitet, sier Rotaru.

Tjenester til beboerne

Prosjektet til Astero går ut på å tilby utleie av spesielt tilpassa eldreboliger, med det siste av velferdsteknologi, og enkle løsninger.

– I tillegg vil vi tilby et utvalg av tjenester, som ergoterapeuter, fysioterapeuter, sjukepleiere, og praktisk hjelp som vaktmester, reinhold, matombringing eller skyss til butikken. Alle tjenestene er det beboeren sjøl som velger etter eget ønske og behov. Tilbudet blir tilpasset med skreddersøm, sier Rotaru.

En av utfordringene de ser er at mange eldre blir ensomme, for eksempel etter dødsfall i omgangskrefts eller familie. Barn og slektninger bor i en del tilfeller langt unna.

– Mange eldre blir ensomme, og ved å skape gode fellesareal vil de få sted og anledning til å t treffe og støtte hverandre. Det er ikke nok å bo et sted, de må ha gode møteplasser, sier Rotaru.

To masterstudenter fra Høgskolen i Molde har i vår jobbet med Astero og skrevet oppgave om prosjektet, som nylig er levert inn. Det har undersøk markedet og ønsker fra eldre.

– De har sett at dette er en ny tankegang i Molde, men på landsbasis finnes det flere slike prosjekt. Konseptet vårt er nå i stor grad på plass, så må vi vurdere om vi skal gå videre og knytte til oss de rette samarbeidspartnerne, sier Rotaru.

Samarbeid med Planor

På utbygging har Astero allerede begynt et samarbeid med utbyggeren Planor, som også opplever at eldre ønsker mindre leiligheter med enkel løsninger.

– Vi ønsker å gå ut i markedet og tilby dette som et kommersielt tilbud med konkurransedyktige leiepriser i forhold til markedet, sier administrerende direktør Per Olav Myrstad i Astero.

Han sier at prosjektet for Planor er en markedstilnærming med tilpassing til framtidige behov. For Astero er jo dette også med på å skape en plass hvor de kan gi arbeidstrening og oppkvalifisering av personer som står utenfor arbeidslivet av ulike grunner.

– Vi mener at det blir behov for flere som kan arbeide med eldre i framtida, og hvis vi kan bruke dette også som en arena for å få folk som står utenfor arbeidslivet i aktivitet, kan det bli god formidling, sier Myrstad.

Han understreker at prosjektet ikke skal erstatte de kommunale institusjonen, men være et kommersielt tilbud, som kun blir tilbudt til dem som er i målgruppa.

– Vi tror mange vil ha stor fordel av et slik tilbud. Det kan være mange grunner, sjukdom, bortfall av ektefelle, eller rett og slett en enklere hverdag for å kunne være mer aktiv og reise til familie andre steder, sier Myrstad.

Når Planor skal bygge nye leilighetsprosjekt, er planen at en andel av leilighetene skal brukes i dette prosjektet.

– Det skal ikke være ei blokk med slike leiligheter for eldre, vi vil spre dem på flere lokasjoner i kombinasjon som legges ut på det åpne markedet. Vi har hatt en veldig god dialog med Planor om dette, de har vært veldig imøtekommende og gira på prosjektet, samtidig som de har kapital til å realisere det, sier Myrstad.

Prosjektet vil ikke konkurrere med leilighetene som kommunen i disse dager utvikler i gamle hotell Nobel.

– Du kan heller se det slik at hvis Per og Petra kan bo lengre hjemme ved å ha vårt tilbud, vil det også hjelpe Pål og Kari, fordi trykket på de kommunale plassene ikke blir like stort, sier Myrstad.