MOLDE: – Hvis man har en gammel lekebil etter ungene, hvorfor ikke male den i en knallfarge og sette den som et friskt innslag i blomsterbedet?, spør Nina Vibeke med det passende etternavnet Grønseth, som jobber på Fargerike Moldehallen.

Glad av farger

Våren har allerede bydd på deilige temperaturer og gode muligheter for hageliv. Det er lov å håpe at det fortsetter i samme solfylte tralten. Grønseth sier at de selger stadig mer farger i butikken. Hun vil gjerne inspirere til å friske opp i hagen. Kan den gamle benken gjøres ny i stedet for at man kjøper nytt, for eksempel? Eller hva med den gamle blomsterkrukka?

– Farger er terapi! Man blir glad når man har farger rundt seg. I stedet for å kassere krukker, kasser, hagestolen eller bordet kan den ganske enkelt males om. Og da gjerne i en frisk farge. Hvorfor ikke?, sier Grønseth.

Vask, tørk og puss

Grønseth sier at det er viktig å vaske og tørke det man skal male før bruk.

– Puss vekk avskalling. Bruker man spray eller sprøyter malingen går det mye kjappere. Ulempen er at det må være vindstille og man må dekke til et større område rundt, sånn at man ikke roter, sier Grønseth, og viser Budstikkas utsendte noen meget fargerike benker de har malt foran butikken i Moldehallen.

Mindre av det nøytrale

Fargerike er registrert som Fargegalleriet i Brønnøysundregisteret, men har vært en del av Fargerike-kjeden siden oppstarten i Myrabakken for 18-19 år siden. I dag boltrer de seg på 900 kvadratmeter, og selger blant annet maling i alle farger, både på spray og boks. Og farger er i virkelig i vinden for tida, etter en lang periode med nøytrale vegger og møbler.

– Farger er mer moderne enn på mange år, sier daglig leder og gründer Finn Vaagsether.

– Det har vært mange hvite og grå hjem noen år, men nå vil folk ha mer farger. Noen er forsiktige, mens andre er mer dristige. I uterommet er det stadig mer farger, selv om det sitter litt inne for folk å bruke farger der de tradisjonelt har hatt brune, grå og hvite nyanser, sier Grønseth.

Fra golv til tak

Inni butikken er det allerede tidlig på morgenen godt besøk.

– Det går mye i golv, både parkett, klikkvinyl, vinylstaver, golvbelegg, og utegress. Spennvidden er enorm. Tapeter er virkelig i vinden, da de er mye enklere å legge enn før. Det er tapeter i strå, stein, tekstil og vinyl. Vi har også stadig mer gardiner og solskjerming i tillegg til maling, lakk, renholds- og vedlikeholdsartikler, sier Vaagsether.

Overskudd på fjortende året

Bare måneder etter at Fargerike flyttet fra Reknes til Moldehallen så de behovet for å utvide butikken. Vaagsether forventer en omsetning på 35-36 millioner kroner i 2018.

– De første tre-fire åra etter at jeg startet opp var det tungt, som hos de fleste andre som etablerer seg. Men de siste tretten åra har vi hatt overskudd mellom 400.000 og halvannen million kroner, sier Vaagsether.

– Hva har det betydd å flytte til Moldehallen?

– Vi har økt mye etter at vi kom hit. Noe av grunnen er at vi har satset tungt på håndverkssida. Vi har egen avdeling for proffene. Beliggen- heten med gode parkeringsmuligheter spiller også inn. At vi måtte utvide på grunn av økt salg er selvsagt hyggelig, sier Vaagsether.