MOLDE/VERDEN: Fra før er det kjent at Man Booker International Price-vinneren Olga Tokarczuk står på programmet. Tirsdag slapp Bjørnsonfestivalen enda flere sterke internasjonale navn til årets festival.

– Nå flesker vi virkelig til. Vi vil ta verden til Molde. Løfte blikket, og se på hva som skjer på kloden. Og det er virkelig i Bjørnsons ånd, sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin.

Prisvinner og boklansering

Hun mener det er en fjær i hatten for festivalen å få den nylig prisvinnende polske Tokarczuk til festivalen – og takker kunstnerisk rådgiver Synnøve Haga for god teft.

– Hun har stått på lista vår lenge. Hun er en fantastisk forfatter, og er også pyskolog. Hun er veldig interessant å høre på, sier Haga.

Stolt er festivalen også av at svenske Jonas Hassen Khemiri – som mange kjenner gjennom teaterforestilling Invasjon! ved Teatret Vårt – lanserer sin nye bok «Pappaklausulen» under festivalen.

Framtidsvisjoner og dyr

Videre er det klart at det danske stjerneskuddet Kaspar Colling Nielsen og britiske Charles Foster er bekreftet til festivalen.

– Asbjørn Slettemark leder programmet med Colling, som har skrevet boka Den danske borgerkrig 2018-2014. Det er for øvrig Bjørn Vatne fra Ålesund i programrådet, aktuell med boka Nullingen av Paul Abel. Det handler framtida – hva kommer etter meg?, sier Bredin.

– Vi er også opptatt av det fantastiske dyrelivet i år. Britiske Charles Foster flyttet ut i naturen og forsøkte å leve som flere ulike arter. Han bodde blant annet seks uker i en hule og spiste mark som en grevling, og han svømte i elvene og forsøkte å fange fisk med tennene som en oter. Forsøkene resulterte i den kritikerrosteog lærerike boka Being a Beast, forteller Synnøve Haga, som også har naturfotograf Staffan Widstrand på programmet.

Dermed er tre temaretninger klare til årets festival; det fra før lanserte «ledere», «framtidsvisjoner» og «dyr».

Saudi-Arabia og Guantanamo

Men festivalen skal lenger ut i verden.

– Vi får Sherin Khankan hit, Nordens første kvinnelige imam, i Mariam-kirken midt i København. Hun er svært omstridt blant muslimer, sier Bredin.

– Så omstridt at dere forventer reaksjoner?

– Det har nok roet seg litt etter at kirken åpnet, men hun har vært utsatt. Hun ønsker jo reformer i islam, og mener kvinnene er framtida, sier Bredin.

I tillegg kommer den saudiske professoren Madawi al-Rasheed, i et samarbeid med Amnesty. Hun skal forelese om kvinners stilling i hjemlandet, som har fått mye oppmerksomhet nå når kvinner skal få lov til å kjøre bil.

Og ikke minst får festivalen besøk av Mohamedou Ould Slahi, som satt fengslet på Guantanamo fra 2002 til 2016 uten å være siktet.

– Journalisten Larry Siems har fått Slahis tekster frigitt og bearbeidet dem til boken Dagbok fra Guantanamo. Den er både en beskrivelse av et justismord, og en personlig biografi. Slahi blir tilstede på Skype, mens Larry Siems kommer i egen person, forteller Bredin.

– Hva med språket til de utenlandske programmene?

– De vil foregå på engelsk. Vår erfaring er at det er bedre enn å forsøke å tolke. Vi satser på at det går bra, sier Bredin.

Året Bjørnsonfestival arrangeres 5.-9. september i Molde. Festivalen har tidligere presentert navn som Helga Flatland, Cecilie Løveid, Marit Eikemo, Nina Lykke, Edvard Hoem, Levi Henriksen, Demian Vitanza, Stein Torleif Bjella, Kristin Clemet, Ole Robert Sunde, Sun Heidi Sæbø, Agnar Kaarbø.

I år er det rundt 100 arrangement på festivalen. Billetter legges ut forløpende.

Mohamedou Ould Slahi satt fengslet på Guantanamo i 14 år uten å være siktet. Foto: cover
Madawi al-Rasheed er opptatt av kvinners rettigheter i Saudi-Arabia. Foto: Privat