Det er Helseth Invest AS, som eies 100 prosent av Arild Holt, som selger sin 91 prosent store eierandel i Helseth AS. Daglig leder Torgeir Markhus i Helseth AS eier ni prosent av aksjene, og beholder sin eierpost. Kumera kjøper samtidig alle aksjer i eiendomsselskapet Baklivegen 11 AS, som eier industrieiendommen på Skjevikåsen der bedriften holder til.

Varmforsinkingsvirksomheten på Hjelset er ikke med i salget. Den fortsetter med samme eierskap som før.

– Utfyller hverandre

Helseth AS produserer propeller, akslinger og koplinger til girbokser til skip, mens Kumera har et bredt produktspekter. Girbokser utgjør to tredeler av Kumeras årsomsetning på cirka 600 millioner kroner. Helseth AS hadde – medregnet eiendomsselskapet – i fjor en omsetning på cirka 30 millioner kroner.

– Kumera og Helseth har hatt en allianse. Nå ønsket Kumera å overta Helseth. Og eieren av Helseth ønsket å selge. De har snakket sammen om salg i et par måneder, sier Øystein Sandaa, som gjennom en årrekke ledet Helseth-selskapene – og nå jobber på styreplan.

– Det store skrittet for oss er at vi gjennom å forene oss med Kumera, også får med girbokser i produktspekteret – og kan selge pakker. Vi blir nå mer en løsningsleverandør enn en propelleverandør, sier Torgeir Markhus.

Han forteller at det norske markedet utgjør cirka 60 prosent av omsetningen til Helseth, mens eksport utgjør cirka 40 prosent. Produktene går til fartøy fra 10–15 til 180–190 meter. Sørvisfartøy til oppdrettsnæringa utgjør det største markedssegmentet. Helseth-propellene er opptil 4,5 meter i diameter.

Fortsetter som før

Kumeras konsernsjef Jukka Kyttälä sier virksomheten ved Helseth vil fortsette som før.

– Forhåpentligvis vil den vokse. Det er hensikten vår. Jeg ser helt klart muligheter for vekst, sier Jukka Kyttälä, som framholder at bakgrunnen for oppkjøpet er at en skal kunne tilby pakker.

– Kundene våre ønsker å kjøpe komplette pakker. De ønsker ikke å kjøpe enkeltkomponenter. Nå kan vi tilby propeller, akslinger og girbokser i en pakke, sier Jukka Kyttälä.

Verdensomspennende

Kumera er et verdensomspennende familieeid konsern med ca. 500 ansatte, hvorav 350 i Finland og resten i utlandet. Av disse er 20 i Sandefjord i Norge.

I Kumera blir Helseth en del av kraftoverføringsgdivisjonen, som har et omfattende utvalg av produkter til en rekke bruksområder – bl.a. i alle de store prosessindustriene.

Helseth Invest

– Produksjon av maritimt utstyr av det slaget Helseth driver med, tilhører Møre og Romsdal. Godt som alle produsenter er samlet her. Salget av Helseth til Kumera vil styrke det maritime clusteret i fylket. Jeg tror dette blir en vinn vinnsituasjon for de ansatte i Helseth og for miljøet her, sier Øystein Sandaa, som helt fram til i fjor var daglig leder i Helseth Invest AS. I dag er han daglig leder i eiendomsselskapet.

Selskapsgruppen Helseth Invest AS har hovedsakelig vært bygd opp siden 1981. Gruppen har i dag ca. 50 ansatte, og en årsomsetning på ca. 100 millioner kr. I 2016 var resultat før skatt 15,5 millioner kr.

Av omsetningen på ca. 100 millioner kr, står varmforsinking for ca. 70 millioner kr. Som nevnt er den ikke solgt.

Finske Kumera har også kjøpt industrieiendommen der propellproduksjonen foregår på Skjevikåsen. Foto: Bjørn Brunvoll
Helseth produserer propeller med en diameter opptil 4,5 meter. Foto: Helseth AS