Allerede 14. juni skal Nye Molde Høyres ordførerkandidat velges.

– Det er flere grunner til at vi nå velger å gjøre dette så tidlig, og at vi kjører delt nominasjonsprosess – ordføreren nå og nominasjonen til hele valglista seinere i år, sier nominasjonskomiteens leder, Frank G. Lien.

– Vi vil at vedkommende som blir valgt skal få anledning til å ta del i program- og nominasjonsprosessen og ikke minst starte dialogen med velgerne på et tidligere tidspunkt enn det som har vært vanlig. Komme de andre partiene i forkjøpet og sette dagsorden, sier Lien.

– Overveldende flertall

Dette er også første nominasjonsprosessen for nye Molde Høyre – altså et Høyre fra de tre kommunene Molde, Nesset og Midsund – som fra 2020 skal bli til en kommune.

– Medlemmene i Nye Molde Høyre ble bedt om å komme med forslag til kandidater – og undersøkelsen viste et overveldende flertall for Torgeir Dahl, sier Lien.

– Var det flere kandidater?

– Ja, vi hadde flere svært kvalifiserte ordførerkandidater. Så det ville ikke vært krise om Torgeir Dahl ikke var villig til å stille. Men da vi fikk ja fra ham fikk han støtte fra en enstemmig nominasjonskomité, sier Lien.

Fristet av ny-kommunen

Torgeir Dahl har vært ordfører i Molde i snart to perioder. Det var i utgangspunktet så lang tid han hadde gitt seg sjøl. Men så kom han til at han likevel ikke kunne si nei.

– Det handler om å få fullføre det en har startet på. Og her tenker jeg spesielt på nye Molde kommune. 80 prosent vil være på plass i 2020. Jeg kjenner prosessen som har vært forut, og synes det vil være spennende og utfordrende å ta den videre. Det er jo ikke ferdig før det er ferdig, sier Dahl.

– Er du samlende nok til å binde sammen tre kommuner og være alles ordfører?

– Det handler om bevissthet rundt hvilke egenskaper man skal spille på. Det er alltid en fordel å kunne grunnspillet. Da er man tryggere. I noen situasjoner er det viktig at en ordfører er veldig tydelig, andre kan en være mer søkende i. Men jeg har nok en utålmodighetsdimensjon. For hvis det er én ting det ikke trengs mer av i offentlig forvaltning så er det tålmodighet. Du kommer til et punkt der beslutning faktisk er det eneste riktige. Men denne utålmodigheten må parres med en respekt for mangfoldet. Jeg håper jeg har lært litt på de siste åtte – eller 16 åra, sier Dahl.

– Du trekkes fram som viktig i kampen for sjukehuset – forsmedelig om det ikke blir du som får klippe snora når det står ferdig?

– Jeg er ikke ute etter noen bauta. Det er sjølsagt greit å føle at man har gjort et stykke arbeid, men jeg har ikke blitt så sjøltilfreds at jeg tror det er bare jeg som kan gjøre dette. Det er alltid snakk om team. Men for å si det sånn; det gjenstår en del. Det er et kontinuerlig arbeid for å sikre kvalitet og innhold i det nye sjukehuset, sier Dahl.

– Kontinuitet er én ting, men hva med fornying, Lien?

– Vi har tenkt den tanken. Og hadde Torgeir Dahls personlige egenskaper stått i strid med å slippe til andre og nye stemmer så kunne det blitt et problem. Men jeg opplever han tvert imot som både lydhør for innspill og inkluderende, sier Lien.

– Molde har ikke hatt kvinnelig ordfører – vurderte dere å nominere en kvinne på topp i Høyre?

– Vi har et sterkt innslag av dyktige kvinner i Høyre. Men her har vi ikke fokusert på kvinne/mann, men på hvem som er den beste kandidaten, sier Lien.