Fræna: Det kom fram da rådmannen i Fræna orienterte kommunestyret om utbedringsarbeidet på den nedleggingsvedtatte skolen.

Toalettet det er snakk om er gammelt og har skillevegg med glipper oppe og nede hvor man enkelt kan stikke inn mobiltelefoner med kamera og filme. For å hindre at dette skjer er det blitt montert lås på døra inn til dobbelttoalettet slik at det bare kan være en elev inne om gangen. Nå skal det bygges hel vegg mellom båsene slik at mobiltelefonfilming over og under kanten ikke blir mulig.

Mobilforbud

Det er imidlertid ikke rapportert inn tilfeller av at det har skjedd slik filming ved skolen.

– Vi har mobiltelefonforbud, og det er ikke rapportert om slik filming. Men det kan være lurt å bygge igjen i et forebyggende perspektiv, sier rektor Emil Aas.

Skolen må også åpne et handikaptoalett på skolen. Toalettet er blitt brukt til lager.

– Fordi vi ikke har hatt elever med behov for det toalettet så er det blitt brukt som lager, forklarer Aas.

Nå må toalettet låses opp og brukes som toalett uansett, slår rådmannen fast.

Asbest

Orienteringen fra rådmannen listet opp en rekke tiltak som nå blir gjort for å gjøre skolen klar til å ta imot elever fra høsten. Blant annet blir golvbelegg blir skiftet, kjøkken bygget om, lekkasjer blir tettet, og ventilasjon utbedret. Flere kommunestyrerepresentanter stilte spørsmål om taket ved skolen, som inneholder asbest. Ifølge rådmannen utgjør taket ingen fare.

– Taket er gammelt og inneholder asbest. Men så lenge taket ligger i ro, så utgjør det ingen fare. Det har vi også fått bekreftet fra arbeidstilsynet.

– Det blir en helt grei skole å gå på, konkluderte rådmannen.

– Overrasket

Øyvind Panzer Iversen (H) og flere andre representanter mener imidlertid at elevene på Malme fra høsten av ikke skulle gått på den nedleggingsvedtatte skolen i det hele tatt. I kommunestyrets vedtak fra 14. desember 2017 heter det at kommunestyret forventer at skoledriften på Malme skole avvikles.

– Det vedtaket ble gjentatt i mars, og det gir ikke mye rom for tolkning, mener Iversen som er overrasket over at det fortsatt blir undervisning i Malme skole.

Rådmannens forklaring er at foreldre ved skolen mener en oppgradering av skolen er bedre enn paviljonger, og at rådmannen har tolket kommunestyrets vedtak slik at det da er rom for en slik løsning.

Rektor Emil Aas mener oppussingen av skolen er en brukbar løsning på kort sikt.

– Vi får lukket avvikene, men det er ingen løsning i et langsiktig perspektiv.