MOLDE: – Molde har 3,3 milliarder i lånegjeld. Jeg ser med gru på hva som vil skje når renta stiger, sa Sps Harald Valved i debatten om økonomien i årsrapporten fra 2017.

– Én prosents renteøkning er 33 millioner ekstra for betjene den. Øker den tre prosent, er alle pengene borte! påpekte han om Moldes disposisjonsfond som talte 107 mill. kroner ved utgangen av 2017.

– Høres ut som mye penger

Etter å ha vært nærmest tomt siden 2012, er kommunens disposisjonsfond, fondet til "dårligere tider", fylt på de tre siste åra.

Med en avsetning til fondet i 2017 på 66,8 mill. kr, derav 59,2 mill. kr fra 2016-overskuddet, stiger fondet nå til 129,8 mill. kr.

– De fleste vil tenke at 107 millioner er mange penger, men det er bare fem prosent av våre brutto driftsinntekter. Det har vært to beintøffe år for tjenestene i kommunen, men snart kommer første tertialrapport for 2018 og den viser at vi fortsatt har behov for en stram linje, oppsummerte rådmann Arne Sverre Dahl.

Har tidenes laveste rente

Rådmannen erkjenner at renta helt sikkert vil stige.

– Med varslene fra Norges Bank må vi forberede oss på det. Det er håndterbart. Vi har fastrenteordninger og rentekompensasjoner, men det er en risiko der – det har jeg aldri lagt skjul på. 2017-renta på 1,3 prosent er den laveste noensinne for Molde kommune, sier Dahl til Romsdals Budstikke.

Vil tynges av gjeld?

Kontrollutvalget peker på at Molde har en relativt høg gjeld, godt over Fylkesmannens måltall på 50 prosent av brutto driftsinntekter.

Molde har med sine 3,3 mrd. kroner i gjeld, atskillig større gjeld i forhold til inntektene enn både kommunegruppe 13, (K-13) som kommunen sammenliknes med og landsgjennomsnittet.

I 2017 lå Molde på 128,1 prosent, mens K-13 og landet lå på henholdsvis 85,5 og 83,6.

Fylkesmannens måltall er på maksimalt 50 prosent gjeld av brutto driftsinntekter.

Ifølge årsrapporten er mye av Moldes gjeld brukt til oppgradering og nybygg av kommunal boligmasse, som gjør at kommunen slipper en del slike dyre investeringer i framtida, sammenliknet med andre kommuner.

– Sol i hjertet

Gruppeleder Gerd Marit Langøy i Høyre innledet med å rose administrasjonen og tjenestene for 2017-resultatet.

– Molde kommune gjør en formidabel innsats. Det er fristende å synge strofen "sol ute sol inne, sol i hjertet.." for vi skal unne oss å være fornøyde, når vi også husker følelsen av å stå her med et tomt disposisjonsfond. Nå har vi for tredje år på rad et positivt driftsresultat, sa Langøy om 2017-tallene.

Venter store kostnader

2017-resultatet var budsjettert med 6,8 mill. kroner i overskudd, men endte 67,6 mill. kroner bedre – med et netto driftsresultat på hele 74,4 mill. kroner, viser nye tall. Merforbruket i tjenestene er nå nede i bare 8,5 mill. kroner.

– Men så vet vi at vi må forvente dårligere vær, også på den «kommunale himmelen», sa Langøy og viste til dialogmøtene om 2019-budsjettet i formannskapet om dagen:

– Da kommer vi fort ned på bakken igjen. Det er økte utgifter til tjenester for ressurskrevende innbyggere, underskudd i Moldebadet, økte utgifter til barn med særskilte behov, og så videre – og når kommer renteøkningen? Det er ingen tvil om at digitalisering og god bruk av ny teknologi blir viktig for å gi bedre og billigere tjenester, sa Langøy.

Gruppeleder Gerd Marit Langøy i Høyre. Foto: Sigrun Lossius Meisingset