MOLDE: Lørdag og søndag inntar rundt 140 utøvere anlegget i Årødalen. NMK Molde jobber iherdig med å få alt klart til helgas mesterskap i motocross.

– Vi startet med å håpe på 100 førere, men allerede på tirsdag var det 137 påmeldte utøvere. Med støtteapparat betyr det rundt en 350 personer. Og alle kommer med hver sin enhet. Enten buss eller kassebil. Det blir godt med folk i Årødalen i helga! sier leder Geir Olav Berg til Rbnett.

Oppdatering torsdag: Når påmeldingsfristen gikk ut onsdag kveld var det 174 påmeldte deltakere.

- Det betyr at det blir den største NM-runden i «nyere tid». Prestasjonsangsten blir ikke mindre av det, men dette klarer vi!

Dameklassen stiller rekordsterkt til årets NM. Aldri før har det vært så mange kvinnelige deltakere.

Stolt

– Det er virkelig kjekt å være i stand til å arrangere et slikt mesterskap. NM blir tradisjonelt sett bare holdt på Sør- og Østlandet. Dette gir oss en stor mulighet til å vise hva vi i Molde har å tilby, og at også vi kan arrangere store og betydningsfulle arrangement, sier Berg. Han håper på godt publikumsbesøk i helga.

Dette er første gang Molde arrangerer norgesmesterskap. Da banen i Årødalen ble åpnet i 1985 ble det arrangert et nasjonalt stevne, men det på nivå som tilsvarer norgescupløpene. Åpne løp for alle i hele landet. Norgescup- og regionale løp har NMK Molde arrangert jevnlig opp gjennom åra.

– Norgesmesterskapet løfter med en gang kravene. Det er strengere krav til funksjonærer, lege/sanitet, bane- og deponiforhold og klubbens erfaring. Jeg tror vi har opp mot 60 funksjonærer i sving i helga.

– Hva kan en som aldri har sett motocross før forvente å se?

– Stor kroppsbeherskelse, mye teknikk og sterk psyke. Og ikke minst kondisjon og sterk konsentrasjon. Motocross er en idrett som fysisk ligger på linje med alpint og utfor.

– Ett og annet spenstig hopp også?

– Mange spenstige hopp! Og raske svinger. Du kommer til å få se ting en ikke skulle tro var mulig å gjøre med en motorsykkel, forteller Berg.

– Er det mange lokale deltakere?

– NM er en knapp opp i alvorlighetsgrad også når det gjelder nivået. Vi merker at det er færre lokale deltakere enn i de midtnorske turneringene, men det er fortsatt flere lokale som deltar. Magnus Vassgård har gått opp en klasse fra i fjor, men hevder seg fortsatt blant de beste.

Fra klubben skal følgende deltakere i aksjon i helga: Malick Torsen, Magnus Vassgård, Kristine Nordheim, Nora Sølvik, Vilja Blø og Maria Rakvåg.

Store dugnadskrefter

De siste ukene har motorklubben satt dugnadskreftene i sving for å få alt klart til mesterskapet.

– Det har vært enormt mye å sette i stand. Mye mer enn noen av oss trodde på forhånd. Det har vært mye teknisk rundt arrangementet, og mye i forhold til fasilitetene.

I vinter har klubben også renovert kiosken, verksted og sykestue. Klubbhuset har også blitt renovert.

– Alt er gjort på klubbkassa og på dugnad. Det er nærmest bygd hus på dugnad. Jeg tørr nesten ikke å framheve noen, men lån av maskiner fra Ove Gjendem AS har vært svært viktig og Oddbjørn Blø som har stått for det byggtekniske. Ellers gjør mange jevnt over en stor jobb. Til sammen utgjør det et veldig godt team.

– Tragisk ulykke

Klubben har gjort omfattende ombygging av selva bana, blant annet for å sikre utøvere og publikum. 13. mai mistet en 6 år gammel gutt livet i en ulykke under trening på en motocrossbane i Oppdal. En tragisk ulykke, sier Berg.

Omstendighetene rundt ulykka er ikke kjent, men til NRK forteller politiet at en fører skal ha mistet kontrollen og kjørt på gutten, som sto nært bana.

– Vi har hatt stort fokus på sikkerhet. Det er nødvendig å ta forholdsregler og vi har jobbet hardt for å unngå at slike situasjoner kan oppstå. Vi har bygd om hele bana nettopp for å unngå at en slik ulykke skal skje, sier Berg.

Magnus Vassgård er blant de lokale utøverne som skal i aksjon i helga. Bildet er tatt i fjor. Foto: Erik Birkeland
Det blir også et lite historisk tilbakeblikk under helgas NM. Lars Ugelstad og Hans Riksfjord (bildet) blir å se som funksjonærer og det skal stilles ut en motocross sykkel fra 1985. - Syklene har endret seg mye siden den gang, så den som ønsker å se hvordan årene har endret motocross bør ta en tur, sier Geir Olav Berg. Ugelstad stiller til årets NM også som utøver, 33 år etter debuten. Foto: Faksimile / Privat