MOLDE: Det sier Pål Henning Dahl, tillitsvalgt ved Akademiet vgs. i Molde, der han har vært lærer siden 2010. Sist uke skrev Romsdals Budstikke at færre søkere til særlig media, gjør at Akademiet er usikre på lærerbehovet til høsten.

– Er tanken at man ikke kan risikere å ha lærere det ikke er bruk for, gående etter skolestart, så man sier opp alle nå, for å reansette de man ser man trenger når elevtallet til høsten er klart?

– Det er slik vi har forstått det ja, sier Dahl. Og:

– Med usikre elevtall har vi stor forståelse for situasjonen.

– Er det sånn skolen løser situasjonen hver sommer?

– Nei, nei, dette gjøres ikke hver sommer. Det har vært endringer i staben hvert år, men det har ikke skjedd før at samtlige er sagt opp.

Normalt har lærerstaben blitt justert etter elevtallet med enkeltoppsigelser eller endrete stillingsstørrelser for noen.

– En grei måte å gjøre det på

Dahl bekrefter at alle de 11 lærerne har gjennomført drøftelsessamtaler, slik regelverket krever, og fått overlevert oppsigelsene. – De fleste av oss fikk dem på skolen, sier han. Og:

– Noen har forhørt seg hos fagforeninger. De har så vidt jeg forsto konkludert med at dette var en grei måte å gjøre det på. Oppsigelsene går til alle for at det ikke skal gjøres forskjell på folk, sier Dahl, uavhengig tillitsvalgt som ikke er knyttet til noen fagforening.

Går og venter på avklaring

– Hvordan er stemningen blant lærerne nå?

– Den er ikke annerledes enn tidligere. Nå går vi og venter på avklaring. Oppsigelsene er ikke annet enn et steg på vegen for å løse situasjonen. Mange av dem som er oppsagt, vil få jobben tilbake, sier Dahl. Men altså:

– Det er usikkert hvem av oss som får være her fortsatt. Men alle har fortrinnsrett til egne jobber ved reansettelser. For meg er ikke dette mer dramatisk enn at vi er usikre på hva som skjer, sier Dahl.

– Du virker avslappet på det som ser ut som en svært krevende situasjon?

– Ingen syns jo det er bra at skolen er i denne situasjonen, men alle har forståelse for at den er som den er, sier han.

Skal drøfte gjenansettelser

Når elevtallet er klart, begynner drøftelsene rundt hvem av lærerne som skal reansattes.

– Da må vi se på hvilke kriterier som skal legges til grunn.

– Tar ledelsen tak i den usikkerheten som er nå?

– Slik jeg oppfatter det, tar lærerne situasjonen profesjonelt. Det er ingen dårlig stemning i kollegiet. Folk går ikke og skuler på hverandre, alle vil hverandres beste. Men vi er jo fortvila over at vi ikke får tak i nok elever, sjøl om vi har en god skole, sier Dahl.

Daglig leder ved Akademiet, Petter Alvik, forklarer at alle skoler har behov for å tilpasse lærerstaben etter undervisningstilbudet som gis.

– Også en liten skole som Molde ønsker skolens styre og ledelse å trygge elevenes situasjon ved å kunne dimensjonere riktig. Man kan enten tilpasse dette etter skolestart, dvs. i august/september, eller i forkant. Vi har fulgt samme modell som Akademiet Kristiansand og valgt å tilpasse dette nå.

Han opplyser videre at alle ansatte jobber som vanlig, med undervisning og eksamensavvikling.

– Noen har sagt opp selv, noen er sagt opp, alle er fristilt fra sommeren med unntak av daglig leder og rektor. Lærerstillingene neste skoleår vil være tilpasset skolens faglige behov og økonomiske rammer, slik at alle elever får gjennomført sitt utdanningsløp.

Petter Alvik sier det er riktig at skolen ønsker å kunne tilby stillinger til dem man trenger å ha med videre.

– Skolen er i løpende dialog med de ansattes representanter om dette, og de ansatte har fortrinnsrett til undervisningsstillingene til høsten. Dette blir avklart i løpet av 2-3 uker parallelt med at inntak til høsten skjer.

Daglig leder akademiet vgs i Molde og Ålesund. Foto: Privat
Akademiet vgs vil ansette oppsagte lærere på nytt når høstens lærerbehov er klart. Foto: Bjørn Brunvoll Akademiet