Meteorologisk institutt melder stor fare for gress-, lyng- og skogbrann i store deler av Sør-Norge. Det er sendt ut OBS-varsel for Møre og Romsdal og Trøndelag, Vestlandet sør for Stad og på Østlandet.

- Det er økende skogbrannfare etter finværet den siste perioden, og det ser ikke ut til å være meldt særlig til regn i uka som kommer heller. Skogbrannfaren vil derfor fortsette å øke og vår bekymring for at det skal skje en hendelse øker, sier Jon Børge Horneland, leder i forebyggende enhet ved Molde brann- og redningstjeneste til Rbnett.

Skogbrann i Rindal

Mandag tok det fyr i en skog på Romundstad i Rindal kommune på Nordmøre. Og det er bare tre uker siden en større gressbrann på Gossen. I begge tilfellene skal det ha vært bålbrenning som var årsak til brannen.

- Det har regnet litt siden brannen på Gossen, men ikke mye. Det tørker fort i det varme været vi har hatt i det siste.

Generelt forbud mot bål

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud om å gjøre opp ild nær skog og i all annen utmark. Forbudet gjelder da i tillegg til å brenne bål også bruk av engangsgriller. Det er lov å tenne bål dersom man har tillatelse fra kommunen eller om det er åpenlyst ingen fare for brann.

- Er det andre lover eller regler som gjelder når brannfaren er stor?

- Det er det generelle forbudet som gjelder, men i slike perioder må en være ekstra oppmerksom og forsiktig. Brannvesenet kan etter hvert vurdere å innføre et totalforbud, men vi er ikke der foreløpig. Det er en vurdering vi må ta i dagene framover.

- Dersom en skal tenne bål, hvor skal man gjøre det?

- En må gjøre det på en godt tilrettelagt bålplass, i lang avstand fra alt som kan brenne. Det er også viktig å slukke godt etter seg, sier Horneland.

- Dersom det er litt vind må en være ekstra forsiktig. Det er lett å miste kontrollen dersom gnister blir tatt av vinden. Desto kraftigere vind, desto større fare.

- Hva skal man gjøre dersom ulykken inntreffer?

- Det er selvfølgelig først å varsle oss. En kan så forsøke å slukke brannen, uten å ta for stor risiko. Er brannen i startfasen kan en forsøke å slukke, om en har vann eller et slukkeapparat tilgjengelig.

Jon Børge Horneland, leder i forebyggende enhet ved Molde brann- og redningstjeneste. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Kjell Langmyren