FRÆNA: – Hvis vi ikke setter oss litt høge mål, så komme vi ingen veg, fortsetter Brekken. Arbeiderpartiets gruppeleder vil komme med forslaget i kommunestyremøte på torsdag. Det går i korthet ut på at administrasjonen i Fræna kommune setter i gang tiltak og opplysningskampanjer rettet mot innbyggerne, næringsliv, lag og organisasjoner. Kommunen skal også iverksette dugnader og andre tiltak.

Ikke mer plastbestikk

– Innbyggerne skal få kunnskap om plast og plasthåndtering, og kommunen skal legge til rette for at innbyggerne kan få ned sitt plastbruk og bedere håndteringen av plastavfall. Blant annet med konteinere for plastoppsamling, sier Brekken.

– I tillegg må kommunen som organisasjon tenke grundig gjennom eget plastbruk. Vi kan for eksempel ikke fortsette å gå på møter hvor det brukes plastbestikk og plastkopper. Da får man heller kjøpe inn flere krus.

– Hvor realistisk er det med 50 prosent reduksjon i plastavfallet på drøyt to år?

– Det er realistisk. Men vi må mene det og gjøre det ordentlig, og ha en god oppfølging. Vi må bare sette i gang, og vi må gjøre flere ting samtidig. Vi må legge om forbruket av plast og vi må plukke og rydde plast.

– Hvordan ska du få innbyggerne med på det?

– De er jo allerede med. Innbyggerne er klare. Det er helt utrolig å se det engasjementet som er i befolkningen nå. Det kommer jo til og med amerikanske turister hit og er med å plukke plast på strendene våre.

Mange tiltak

Brekken lister opp en rekke mulige tiltak for å nå målet om en reduksjon på femti prosent. Blant annet engasjere næringsforumet til ha fokus på plastbruk og plasthåndtering, arrangere folkemøter med sentrale innledere og gjøre

TV-Serien «Planet Plast» fra NRK obligatorisk for alle elever og ansatte i kommunen. Og hun vil at alle barn og voksne innbyggere må kjenne til Sotrahvalen med all plasten i magen.

– Barn tar ofte ansvar når de får kunnskap og opplæring om slike alvorlige tema og de er også gode oppdragere på foreldre- og besteforeldregenerasjonen. Derfor blir barn og unge sentrale i dette arbeidet, mener Brekken.

Vil ha med Eide

Fra 1. januar 2020 går Fræna sammen med Eide og blir til Hustadvika kommune. Brekken vil derfor ha med Eide på det samme tiltaket.

– Eide kommune inviteres til å sette seg samme mål og starte prosessen slik at vi jobber sammen om målet inn i Hustadvika kommune. Men det tro jeg ikke blir noe problem. Jeg er sikker på at det er oppslutning om dette, mener Brekken.

Ordfører positiv

Ordfører Tove Henøen i Fræna er positiv til initiativet, men vil trolig be administrasjonen utrede kostnader og konsekvenser først.

– Jeg er absolutt positiv til dette. Det er veldig bra at dette blir tatt opp og vi ønsker å være en kommune som tar klima på alvor. Det jeg umiddelbart tenker er at det sendes til administrasjonen som innarbeider det som en del av klima og miljøplanen og kommer tilbake med kostnader på konkrete tiltak som kommunestyret kan ta stilling til, sier Henøen.