HJELSET: Det sier Camilla Klunderud, verneombud i seksjon for akutt psykisk helse på Hjelset. Det er en av tre seksjoner i full drift, og som skal være det til de flytter «over gata» inn i nytt sjukehus i 2020.

Kjører man over brua til sjukehusområdet på Hjelset og tar til høgre ved vegsperringen, passerer man kjøkkenet før man kommer til to kunstprydete paviljonger, en grønn og en gul. Tomme grusplasser der store sjukehusbygg har stått, og en gravemaskin i full vigør vitner om både rivearbeider og veger som nå bygges opp.

Inne på kjøkkenet møter vi 8–10 kvinner i ferd med å spise lunsj, og som viser oss rundt og forteller: – Her lager vi oppunder 300 middager hver dag, forteller Ruth Farbu.

Lenger nede i bakken, i den grønne A-paviljongen, sitter Randi Danielsen i luka:

– Det er kanskje en del som tror alt er revet her og all drift flyttet?

– Ja, jeg fikk spørsmål om det seinest i går, sier hun, før hun gir tommel opp for arbeidene med nytt sjukehus: – Det blir supert!

I gangen passerer vi et rom med 5–6 ansatte som spiser lunsj før vi kommer til Einar F. Hermansen, overlege seksjon rehabilitering psykisk helse.

– Vi vil gjerne at folk skal vite at vi er her og hva vi driver med, sier han.

– Pasientene gleder seg

Rundt et møtebord i den gule B-paviljongen får vi en prat med verneombud, seksjonsledere, og avdelingssjef for sjukehuspsykiatri, Berit Kalgraff.

Line Lingen leder seksjon for akutt psykisk helse, Ketil Kvig seksjon rehabilitering psykisk helse, og Kristin Steffenssen leder seksjon alderspsykiatri.

– Det er stort sett fullt belegg hele tida, med 27 senger på de tre seksjonene, sier Kalgraff.

– Hvordan er det for sårbare pasienter å være i et anleggsområde?

– Pasientene syns det er spennende, det er litt action. Det skal komme noe nytt og flott, og det skjer akkurat her! Arkitektene kaller dette «verdens fineste tomt», sier verneombud Klunderud.

Kristin Steffenssen legger til:

– Rivingen, og byggingen som skal skje, er samtaletema blant pasientene. Det engasjerer og de har mange spørsmål. Man kunne tenkt at noen ble engstelige, men det er motsatt. Det som skjer, skaper positiv energi og fokus. De får avledning fra det som er fokus ellers.

Kalgraff føyer til: – Folk gleder seg sånn til det som skal komme! Det gjelder både pasienter og ansatte.

Lovpriser samarbeidet

De fem understreker at støy og bråk har vært et mye mindre problem enn de hadde ventet:

– Det er helt utrolig hvor greit det har gått. Vi har merket lite til både sprengninger og spunting, sier Steffensen.

Line Lingen er enig. Og:

– Når det gjelder støv, er det mest ansatte som merker det, med støv på biler og gjørme hvis det regner. Men da vi tok opp dette, kom de med tiltak med en gang. F eks fikk vi høgtrykksspyler for å vaske bilene våre på plassen her ute.

De skryter stort av samarbeidet med entreprenører og SNR-ansvarlige. Hvert problem ansatte tar opp, finner kjapt sin løsning, forsikrer de. Og hver uke har de fått skriftlig info om alt som skal skje, også klokkeslett for sprengninger.

Avdelingssjef Kalgraff vil også skryte av de ansatte, 100 årsverk fordelt på mange flere stillinger, samt vikarer: – Ansatte er positive, tålmodige og bidrar så godt de kan. Det er jo tross alt en utopi å tro at det skal bygges et stort sjukehus her uten at vi skal merke noen ting.

Ketil Kvig (f.v.) er seksjonsleder rehabilitering psykisk helse, Line Lingen for akutt psykisk helse, og Camilla Klunderud er verneombud. De jobber i paviljongene på Hjelset. Foto: BJØRN BRUNVOLL
– Vi vil gjerne at folk skal vite at vi er her og hva vi driver med, sier Einar F. Hermansen, overlege ved seksjon rehabilitering psykisk helse. Han jobber i A-paviljongen. Foto: BJØRN BRUNVOLL
Ansatte og pasienter på Hjelset har vært omgitt av maskiner, rive- og gravearbeider i måneder. De fire neste åra skal det bygges. Her graves veg foran en tidligere legebolig. Foto: BJØRN BRUNVOLL