Til tross for store logistiske utfordringer og en smule utålmodige i båtkøen på Nesjestranda ble det et folkerikt og kulturelt rikholdig pinsestevne på Veøya 1. pinsedag.

De tidligst ankomne på øya fikk med seg historikk i naturskjønne omgivelser på en passelig mild maidag, og mange hadde gjort som beskrevet på invitasjonen – iført seg varme klær. Den historiske vandringen kunne man ta på egenhånd, eller i lag med Romsdalsmuseets Hilde Stenmark Kvennes og Mads Langnes. Gode infoplakater på utvalgte plasser guidet de som gikk på egen hånd eller kom seint ut på Veøya, slik som Romsdals Budstikke omsider gjorde.

Liten kapasitet

– Vi hadde litt problemer i dag, ja.

Mads Langnes forklarer at båten kom litt seint i gang, siden den kom helt fra Bud – og det var gamle, gode Øybjørn som var bestilt. Med sin kapasitet på vel 50 passasjerer og med 250 ventende passasjerer ble det lenge å vente.

– Det ble nok en god del flere folk enn vi hadde regnet med, men dette er vanskelig å beregne. Tidligere har vi hatt både Hjertøybåten og andre større båter, og vi har en uforutsigbarhetsfaktor her. Likevel, det virker som de som nå kommer hit har en flott dag, både i kirka og med det været som er.

Kompetente køkåseri

Mens Øybjørn tøffet fram og tilbake fikk de mange i køa på Nesjestranda høre frodige og muntre historier og fakta om både Veøya og områdene rundt, og pensjonert museumsguide Bjørn Austigard og arkeolog Brit Solli fortalte kan hende mye av det de på den heldige øya fikk vite. Men de fikk garantert ikke høre om en løpsk hund, seks tommers knivblad i råtne vegger og om et 200-årslager av teglstein på Nesjestranda. Spontankåsørene høstet fortjent bifall for sine utredninger.

I pinsens tegn

Det var Jan Erik Syvertsen og Olav Gading som holdt pinsegudstjenesten i den nær fullsatte kirken, og ved hjelp av mikrofon og forsterkere var det ingen problem med talelyden. Og de akustiske instrumentene traktert av Kjell Nyland (trompet) og Inge Nygaard (trøorgel) klang godt ut og lagde fine akkompagnement til de mange salmene.  Røvik og Veøy menighet hadde også gleden av å ha dåp for to dåpsbarn. Eir Hansine Sølsnes var en av dem, og mor forteller at far til barnet – Arnt Ronny Sølsnes – har sterk lokal tilknytning til både Veøya og Sølsnes.

– Og nå har vi det og, praktfull plass! sier mor Julie Dorthea Henriksen.

Relasjonskonsert

Som kronen på Veøydagen kom en sjelden konsert med den «delvise» romsdalingen og folkesangeren Torhild Ostad, som både med egne og opprinnelig lokale folkeviser og salmer skapt en akustisk, god setting for solokonserten. Ostads «agenda» er relasjoner,

– Det går jo igjen i all kontakt og alt positivt mellomværende vi har, vi mennesker, og det er også tema i albumutgivelsen min «Jeg roper til deg». Noe tar jeg her på Veøya og.

– Det blir jo kirkekonsert under Moldejazz og?

– Ja, da blir det den konserten vi skulle tatt i fjor, da musiker Carsten Dahl fra Danmark dessverre måtte melde avbud grunnet dødsfall i familien. Men i år er vi omsider der. Litt spesielt også at Ingebjørg Bratland skal ha en annen av kirkekonsertene, for hun er jo en av mine tidligere elever.

Og de som valgte å høre på den frodige solosangkonserten til Torhild framfor å sikre seg tidlig returplass på Øybjørn fikk et svært godt møte med en artist som har vært sjeldent å høre de siste årene. Noe som varmet godt i den etter hvert kjølige steinkirken fra 1656.