– Bobil betyr frihet til å reise dit man vil, når man vil, sier Karl Olsen, regionleder i Norsk Bobilforening. I pinsehelga kom 269 bobiler til bobiltreffet på Åndalsnes, 50 sto på venteliste. Daglig leder Svein Erik Gråberg i Kroken Caravan smiler om kapp med sola.

Bobilveteraner

De fleste som kjører rundt i bobil er godt voksne folk med ordnet økonomi. Snittprisen på en ny bobil ligger nå på rundt en million kroner. På Åndalsnes møtte vi folk i alle aldre, fra 15 til 91. Eldste deltaker var Magna Blakseth (91) fra Harøysund, Bak rattet i den nye bobilen finner vi ektemannen Reynold Blakseth (89), begge ekte bobilentusiaster.

– Vi kjøpte vår første bobil i 1993. Den vi nå har en den tiende i rekken. Vi kjører mye på Nordkalotten; i Norge, Sverige og Finland. Da kan det fort mange kilometer. Vi bytter når bilen har gått rundt 60.000 kilometer. Dette er den niende bilen vi har kjøpt her på Åndalsnes, og vi er svært fornøyd, forteller Reynold Blakseth, som har vært både kaptein i det militære, fisker, bonde og lensmann.

Han har hatt sertifikat i over 70 år og kjørt alle slags kjøretøy, til og med store tanks. Nå er det bobil som gjelder.

Sosial helg

Lenger borte på plassen møter vi Sverre Skaaheim og Merete Eliassen i sin splitter nye bobil. Turen til Åndalsnes er jomfruturen på bobil nummer tre for paret fra Molde. De har besøk av bobilnaboer, livet på plassen i solskinnet er behagelig.

– Treffet på Åndalsnes er en sosial happening. Fredag trakk konserten med Vassendgutane over 600 publikummere, lørdag kveld dekker vi opp til middag med elgkarbonader fra Grand for 563 i teltet, deretter blir det dans, forteller Svein Erik Gråberg.

Kroken Caravan bruker rundt en halv million kroner på dette treffet, 20 ansatte er i sving hele tida. Dette er en investering som lønner seg, handelen går livlig både av bobiler og utstyr. Det drypper også på handelsstanden ellers. En oversikt fra SSB viser at et par i bobil i snitt bruker 1700 kroner døgnet, opplyser Gråberg. Han roser nabobedriftene på Øran som stiller plass til disposisjon, 269 bobiler krever mye plass.

Interessen for bobiler har eksplodert de siste åra her til lands, Møre og Romsdal er ett av fylkene med aller størst tetthet. Regionleder Karl Olsen fra Haramsøya opplyser at regionen har 2000 medlemmer. Og det blir stadig flere.