GJEMNES: I et intervju med Tidens Krav sier Stein Brubæk at han frykter motsetningene mellom de fire bygdene skal eskalere også på skolen i Angvik.

– Der vil det bli konfrontasjoner basert på den bitterheten som har oppstått i forbindelse med grensejusteringssaka. Det skal barna skånes fra, uttaler Stein Brubæk, som anmoder folk fra Flemma og Osmarka om å etablere privatskole på Osmarka. Her står det en skole som ble nedlagt på 1980-tallet, men er holdt i god stand.

– Konfrontasjonene etter den forrige kommunereformen har ennå ikke lagt seg skikkelig. Dessuten har ikke Flemma og Osmarka vært med på søknaden. Bitterheten mange foreldre føler kan også smitte over på barna. Mange er bitre og sinte for det vi ser som en udemokratisk prosess. Det er realitetene, sier Stein Brubæk til Romsdals Budstikke.

– Folk må besinne seg

Ordfører Knut Sjømæling hadde ikke lest innlegget i TK da vi ringte han fredag ettermiddag.

– Dette har jeg ingen kommentar til. Det er en skarp tone og uenighet i debatten om framtidige kommunegrenser, men jeg opplever ikke fiendskap eller hat. Min oppfordring til alle er å besinne seg, vi skal tross alt leve sammen også i ettertid, sier Knut Sjømæling til Romsdals Budstikke.

Stein Brubæk er medlem av Fagerligruppa, som står hardt på for å hindre at deler av Gjemnes går til nye Molde kommune. Han frykter at motsetningene i indre Gjemnes skal få utvikle seg til et åpent hat.

Et ømt punkt er den lokale folkeavstemningen, der resultatene i detalj for hver av de fire bygdene ikke er offentlig.

Konsekvenser

– Osmarka, Flemma og Fagerlia ønsker ikke en ny kommunetilknytning. De som står bak søknaden om grensejustering gjør det slik at resten av Gjemnes kommune går en svært usikker framtid i møte i kampen for å overleve som egen kommune, sier Stein Brubæk.

I et brev til Sivilombudsmannen skriver Fagerligruppa at en av årsakene til at Angvik bygdelag har dratt med seg Osmarka, Fagerlia og Flemma i søknaden om grensejustering over til nye Molde kommune, er at de vet at det ikke vil være elevgrunnlag for videre drift av skolen og barnehagen i bygda om ikke alle frie bygdene er med på flyttelasset.

Er saka avgjort?

Det er allerede avgjort at departementet avgjør saka som grensejustering, ikke kommunedeling. Ut fra signal fra kommunalminister Monica Mæland frykter Brubæk at det blir ja til grensejustering.

– Derfor vil jeg nå vil anmode Flemma og Osmarka om å etablere sin egen private barneskole på Osmarka. Der har de bygninger som er egnet, sier Brubæk. Han mener det er verre å være utkant i en stor bykommune enn utkant i en utkantkommune.

Venter på svar

Gjemnes kommunestyre har sitt neste møte den 29. mai. Innen den tid håper Knut Sjømæling at departementet har bestemt om søknaden fra Angvik grendelag skal godkjennes eller få avslag.

– Dersom det blir avslag, er saka lagt død for denne gang og Gjemnes kommune fortsetter som før med dagens grenser. Skulle det bli ja til søknaden, er saka avgjort og det blir grensejustering. Vi er lovet svar før ferien og håper at det kommer snart. Siste kommunestyremøte før ferien er 26. juni, sier Knut Sjømæling.