Utenfor lokalene til NRK i Molde på nøytral grunn sitter journalist Ann Eli Nøsen på streikevakt sammen med Tove Fugelsnes, begge med lang fartstid i NRK. Tove Fugelsnes kom til Molde sammen med mannen sin, tidligere kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

Denne fredagen er det rolig, noen stopper opp og tar en prat med de streikende.

– Jeg sakner radiosendingene mest. Jeg hører alltid på NRK på veg til og fra jobb, sier Guri Britt Moltubakk.

Møtt med forståelse

Ann Eli Nøsen og Tove Fugelsnes forteller at de blir møtt med stor forståelse fra publikum, sjøl om det kan variere. Mange uttrykker at de sakner NRK-sendingene.

– Troverdigheten blir svekket når dere streiker, skrev en tidligere kollega.

– Jeg sakner NRK, ser aldri på reklamemølet på TV 2, var en annen melding.

Både sendingene fra 17. mai-feiringen og dekningen av prinsebryllupet i England blir rammet av streiken.

Langvarig?

I det fjerne spøker det for overføringene fra VM i fotball Russland, men da må streiken bli svært langvarig. De streikende journalistene er forberedt på en langvarig konflikt. En velfylt streikekasse gjør at vi kan holde ut lenge, understreker de.

– Det er full oppslutning av streiken blant journalistene. Dette er en streik vi måtte ta, sier Ann Eli Nøsen, som har jobbet i NRK i 22 år. Hun er ikke overrasket over at det endte i streik, kringkastingssjefen steile holdning til at alle oppgjør skulle være innenfor ramma på 2,8 prosent var utløsende.

Flere krav

De to har en årslønn på i overkant av 500.000 kroner. Tove Fugelsnes sier at lønningene til NRK-journalister har sakket akterut i forhold til lønnsnivået i de andre store mediehusene i Norge. Ifølge statistikk fra Norsk Journalistlag er gapet nå på 110.000 kroner i året, noe av dette NRK-journalistene vil ha tettet igjen ved årets oppgjør. Andre krav er likebehandling av tilkallingsvikarene og ansatte.

Opptrapping

– Vi krever sjølsagt ikke 110.000 i lønnstillegg i ett jafs i år. Men gapet må minskes. Vi aksepterer derfor ikke 2,8 prosent som grense for oppgjøret, sjøl om andre fagforeninger i NRK har godtatt det. Dersom rammen er lagt på forhånd for alle, er det ikke reelle forhandlinger. Vi må derfor forsvare streikeretten, sier Tove Fugelsnes til Romsdals Budstikke.

Omstillinger

Hun har jobbet i NRK siden 1981, og er mest kjent som programleder for "Naturens verden". Nå skal dette legges ned. Det er store omstillinger i NRK, de eldre medarbeiderne føler seg presset.

– NRK vil bytte ut 100 av oss hvert år. Vi føler at de vil ha oss ut, sjøl om de folkevalgte vil ha folk til å jobbe lenger. Vi krever at NRK tar ansvar for å gi oss rett kompetanse for framtida. Vi vil ikke gå ut på dato, sier Tove Fugelsnes.

– De siste åra har NRK sine medarbeidere bidratt til et overskudd på 500 millioner gjennom omstilling og omorganisering, og NRK har spart 140 millioner kroner per år på at journalistene har godtatt en ny pensjonsordning. Samtidig er som ellers i mediebransjen goder blitt tatt bort for journalistene, forteller Ann Eli Nøsen.

De to ser ingen tegn til en rask løsning på konflikten.

– Så lenge streiken ikke innebærer fare for liv og helse, kan den bli langvarig. Da sparer NRK masse penger, og løsningen til slutt kan bli tvungen lønnsnemnd, understreker Tove Fugelsnes.

– Hva blir så de langvarige effektene av streiken?

– Det gjenstår å se. Frykten er at det skal ende ut i ingenting.

– Er det aktuelt å uttrykke mistillit til kringkastingssjefen?

– Det blir det opp til NRKJ sentralt å ta stilling til. Så langt føler jeg at vi har vært veldig snille.

Guri Britt Moltubakk sier hun sakner radiosendingene på NRK. Her i samtale med Ann Eli Nøsen.. Foto: Olav Skjegstad