Da formannskapet behandlet siste månedsrapport for pleie og omsorg tirsdag fortalte Hoff Berg at hun kjenner til flere som har benyttet korttidsplasser i Midsund.

– Jeg har ikke hørt ett negativt ord. Mitt inntrykk er at de er glade for å slippe å ligge og vente så lenge på sjukehuset.

Stor nedgang i sykehusdøgn

Avtalen med Midsund om leie av tre plasser ble inngått 22. januar i år, med drift fra februar.

Det vises godt på antall liggedøgn Molde kommune må betale for til helseforetaket for ferdigbehandlete pasienter.

De fem siste månedene før Midsund trådte til, betalte Molde i snitt for 173 liggedøgn per måned. Med satsen på 4.747 kr kostet det månedlig 821.000 kr.

I februar, mars og april har Molde kommune bare hatt 41, 42 og 40 slike betalingsdøgn.

– Svarer seg økonomisk

I Midsund betaler Molde 2.274 kroner per døgn for en korttidsplass – under halvparten av hva helseforetaket tar.

– Vi betaler 830.000 kr per plass per år i Midsund. Med 365 døgn blir det 2.274 kr per døgn. Døgnsatsen på sjukehuset for utskrivningsklare pasienter er 4.747 kr, så det svarer seg økonomisk, opplyser kommunalsjef Ann-Mari Abelvik, til Romsdals Budstikke.

Fikk rekord-regning

Manglende kapasitet til å ta imot ferdigbehandlete pasienter som trenger kommunal oppfølging på en forsvarlig måte, gjorde at Molde kommune måtte betale for hele 1.845 sjukehusdøgn i 2017. Det ga en regning på 8,5 mill. kroner.

Mange av disse trenger korttidsopphold på sjukeheim, og det er dette Molde kommune nå leier av naboen i Midsund.

Fortsatt mangel på plasser

De siste tallene fra pleie og omsorg viser at det fortsatt er stort behov for sjukeheimsplasser i Molde kommune.

Per 30. april hadde nær halvparten (15 av 32 pasienter) på Kirkebakken korttidsavdeling vedtak om langtidsplass og ventet på å bli overflyttet til langtidsinstitusjon. På Råkhaugens korttidsavdeling ventet 2 av 8 pasienter på langtidsplass.

Må tenke nytt i ny eldreplan

Det kan bli mer samarbeid eldreomsorgen i Midsund når Midsund, Molde og Nesset slår seg sammen fra 1. januar 2020.

I henhold til Moldes nåværende helse- og omsorgsplan «Lengst i egen heim» fra 2013, har kommunen kuttet antall sjukeheimsplasser fra 246 til 230.

Et økende antall eldre i Molde i åra som kommer, gjør at kommunen – tross økning i forebyggende helsetiltak og styrking av heimesjukepleien – trenger flere sjukeheimsplasser.

Legger fram plan i juni

Arbeidet med en ny, og mer omfattende helse- og omsorgsplan for Molde er nå i full i gang.

Der er Midsund og Nesset med som dialogpartnere og beskrivelsen av tilbudet i de tre kommunene er med i plana.

Planforslaget skulle legges fram i mai, men arbeidsgruppene har nå fått forlenget frist.

– Plana blir lagt fram for plan- og utviklingsutvalget i Molde den 5. juni og går deretter ut på høring til 10. august. Den politiske sluttbehandlinga blir i kommunestyret 18. oktober i år, forteller fagsjef for pleie og omsorg i Molde, Kjersti Bakken, til Romsdals Budstikke.

Lønnsom: Leie av tre rom på Midsund sjukeheim viser seg å være en lønnsom investering for Molde kommune. Ifølge Tildelingskontoret i Molde synes noen det er langt å reise, men mange blir godt fornøyde når de ser hvordan det er på sjukeheimen. Foto: Midsund kommune