EIDE/FRÆNA: I månedsvis er det jobbet med å finne et kommunevåpen for den nye storkommunen Hustadvika. Tegne- konkurranse er blitt avholdt, 165 forslag er gjennomgått, og eksperter og legfolk er bitt spurt til råds. Nå har politikerne gjort sitt valg. Arbeidsgruppa, som består av politikere fra Eide og Fræna, mener at «Fisken og plogen» skal være symbolet når Eide og Fræna går sammen til en ny kommune 1. januar 2020.

Hekkesaks

Men hva mener folket? Romsdals Budstikke tok med seg «Fisken og Plogen» og dro til Eide og Fræna for å sjekke om innbyggerne er på linje med politikerne. Meningene er delte. Mange av de yngre er positive, mens de eldre genera- sjonene er mer skeptisk. Bjørn Krakeli i Eide har ikke sansen og mener det ser ut som hekkesakser, mens Emeli Lysgård liker at det kan tolkes på flere forskjellige måter. Edith Ødegård sakner svanene fra Eides kommunevåpen, andre sakner Jendemsfjellet og ingen ser at det er en plog inne i bildet i det nye kommunevåpenet.

Fin farge

– Fin farge og fint mønster, mener ungdommen i Eide.

– Jeg vet ikke helt hva jeg synes. Men jeg liker det ganske godt, sier Reidar Løseth, som sitter ved kafébordet i Elnesvågen.

– Jeg så bildet av det i avisa, ordføreren virket veldig fornøyd. Men jeg skjønte ikke hva det skulle forestille.

– Jeg synes det er fint, sier Wenche Gehse og tror symbolet vokser når man gir det litt tid. Hun får støtte av søsteren Gunn.

– Det er enkelt og fint, veldig moderne i formen. Det er lett å kjenne igjen. Det er viktig når det skal være et kommunevåpen.

Dikte sjøl

Det er forfatteren Øystein Hauge fra Fræna som i samarbeid med grafikeren og designeren Madlen Behrendt har laget «Fisken og plogen».

– Det har hele tida vært et mål for oss også å kunne overlate noe til betrakteren sjøl, forklarer Hauge.

– Kanskje de ser verken plog eller fisk her. Kanskje de heller ser ei båtripe. En fuglevinge. Eller ei bølge.

Avgjøres 22. mai

22. mai skal fellesnemnda for Eide og Fræna ta den endelige avgjørelsen. Støtter de arbeidsgruppas innstilling så blir «Fisken og plogen» kommune- våpenet for Hustadvika kommune og skal prege alt fra konvolutter til store skilt. For mange vil det være en stor overraskelse om fellesnemnda mener noe annet enn det arbeidsgruppa har innstilt på. Men:

– Man skal aldri forskuttere et politisk vedtak, sier Fræna-ordfører Tove Henøen, som har ledet arbeidsgruppa for kommunevåpenet.