MOLDE: De fire som stemte imot privatskolen i formannskapet, jobber alle i skolen i Molde kommune.

Kim Thoresen-Vestre (SV), lærer på Bergmo, sier til Romsdals Budstikke at de ikke «svartmaler» privatskolene, men påpeker en reell trussel som går utover Moldeskolen på sikt.

– Der har vi politikere og Molde kommune et ansvar som arbeidsgiver, påpeker SV-eren.

Konkurrerer ut egen skole?

Han viser til at i sist privatskoledebatt ble det nevnt at Montessoriskolen, med ca. 200 elever på sikt, ønsker å starte på Årø og at Molde Friskole vurderer å flytte fra Bjørset til østsida av byen på grunn av større elevgrunnlag.

– Nå kommer en ny, privat ungdomsskole som kan ta cirka 10 prosent av elevene. Da er det ikke svartmaling å si at det utarmer den offentlige skolen. Dette handler om et stort antall elever, og potensielle lærerkrefter, som forsvinner fra den offentlige skolen, sier Thoresen-Vestre.

Gerd Marit Langøy (H) ser det imidlertid helt annerledes:

– Jeg tror tvert imot at en ny privatskole vil gi et tilfang av arbeidsplasser, sa Langøy i formannskapsdebatten.

Trøbbel med rekruttering?

Aps Marit Viken, som er rådgiver ved Voksenopplæringa, lurer på hvor de elevene og lærerne til Molde realfagsungdomsskole skal komme fra.

– De skriver de skal ansette realfagslærere med spesialkompetanse, men hvor skal de rekruttere fra? Er det folk som skal flytte til Molde, tror jeg mange lærere heller søker seg til den offentlige skolen, sier Viken til Romsdals Budstikke.

Godt nok rustet?

De fire stiller også spørsmål ved driften av den videregående skolen som Akademiet-kjeden står bak i Molde i dag.

– Man får ikke tjene penger på skoledrift i Norge, men vi har sett evidens på at det er mulig for private aktører. Så klart er det motivet også for Molde Realfagsungdomsskole AS, så vel som de som driver montessoriskoler rundt omkring, sier Sæther til Romsdals Budstikke.

– På nasjonale skoleresultater skiller Akademiet seg ut ved at de har store forskjeller fra eksamen- til standpunktkarakter. Det er et dårlig tegn, legger Bergmo-rektor Sæther til.