Det er fellesnemnda for Eide og Fræna som i sitt møte 22. mai skal ta den endelige beslutningen om hva som skal være kommunevåpenet til den splitter nye kommunen Hustadvika.

Moderne

Men arbeidsgruppa som er satt ned for å gå gjennom alle forslagene og komme med sin innstilling er ikke i tvil. Når Fræna og Eide slår seg sammen til Hustadvika kommune fra 2020 så må Frænas bølger og Eides svaner erstattes av «Fisken og plogen», laget av Øystein Hauge og Madlen Behrendt.

– Fisken og plogen symboliserer de to store primærnæringene i den nye kommunen – landbruk og havbruk. Uttrykket er moderne, samtidig som det viser til historien, sier Tove Henøen.

Mange rådgivere

Med seg i arbeidsgruppa har Henøen (Sp) hatt Kjell Lode (KrF, Fræna), Jarle Ugelstad Klavenes (Ap, Eide), Sofie Elisabeth Brekken (Ap, Fræna) og Terje Lyngstad (Høyre, Eide). Gruppa har jobbet gjennom hele våren og de har gått grundig til verks. Ulike eksperter og rådgivere er trukket inn hele vegen. Lokale historikere, ungdomsrådene og lokale kunstnere har alle vært med i prosessen. En egen faggruppe bestående av kunstnerne Torhild Malmedal, Ingolf Hagen, Håvard Hatlen og Anne Britt Krag har kommet sine råd.

165 forslag

Fræna og Eide gikk tidlig ut med en åpen konkurranse om hva som skulle bli det nye kommunevåpenet. I alt kom det inn 165 forslag – både fra privatpersoner og gjennom organisert tegnekonkurranse for skolene. Fem bidrag ble valgt ut til en finale, og bearbeidet profesjonelt. Av disse fem finalistene har arbeidsgruppa altså endt med å innstille «Fisken og plogen» som nummer en. «Jendemsfjellet og svane», innsendt av Kjell Johan Berget, er innstilt som nummer to. Nå blir det altså opp til fellesnemnda å ta den endelige avgjørelsen.

– Man skal aldri forskuttere et politisk vedtak, men arbeidsgruppa går i alle fall enstemmig inn for at «Fisken og plogen» blir det nye kommunevåpenet til Hustadvika kommune, sier Henøen.

Ser bakover og framover

Mannen bak «Fisken og plogen», Øystein Hauge fra Fræna, er mest kjent som forfatter, men har en fortid fra reklamebransjen. Hauge har fått god hjelp av grafikeren og designeren Madlen Behrendt til å lage forslaget som nå er i klar vinnerposisjon ut på oppløpssida. Hauge har vært opptatt at det skal være enkelt og fungere i alle format.

– Jeg har ønsket å kombinere det bakoverskuende med den nye tid. Jeg har tenkt litt på samme måten som når jeg skriver dikt. Med helt enkle uttrykk lage et konsentrat av noe. Slå an en tone. I dette tilfellet tonen til bonden og fiskeren. Bonden og fiskeren lever jo i beste velgående. Er vi ikke innerst inne egentlig bønder og fiskere alle, uttalte Hauge til Romsdals Budstikke tidligere i år.

– Det er også en honnør til sliterne, forklarer han.

Kom på slutten

«Fisken og plogen» har ikke vært favoritt hele vegen. I starten var det «Jendemsfjellet og svane» som skapte mest begeistring i arbeidsgruppa.

«Tidlig i arbeidet var «Jendemsfjellet og Svanen» en klar favoritt. Vi kunne kjenne oss igjen i symbolene. Men etter hvert som arbeidet har pågått, har medlemmene i arbeidsgruppa sett mer på de kvalitetene «Plogen og Fisken» har. Primærnæringene jordbruk og fiske er en stor del av Hustadvika kommune og også en stor del av det som er beskrevet som et satsingsområde i Intensjonsavtalen for den nye kommunen. Det å tenke litt nytt og framtidsretta i det grafisk uttrykket ble også et poeng som ble trukket fram», står det i arbeidsgruppas begrunnelse for valget.

22. mai skal de 16 medlemmene i fellesnemnda Eide-Fræna ta den endelige avgjørelsen.