FRÆNA: Kommunen har fått 200.000 kroner i tilskudd fra Barne –, ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir) til prosjektet.

Raskt som mulig

Kultursjef Hanne Brakstad i Fræna kommune, håper ordningen kan være i gang fra sommeren.

– Vi har nettopp fått meldingen fra Bufdir om at vi får penger til dette, så vi har ikke hele organiseringen på plass ennå. Men vi vil få det i gang så raskt som mulig, kanskje allerede til sommeren, sier Brakstad.

– Hva skal utlånsordningen gå ut på?

– Vi vil lage en utlånssentral hvor barn og unge som har behov for det kan komme og låne forskjellig utstyr til ferie og fritidsaktiviteter. Som for eksempel ski, skøyter, telt, sykkel, redningsvester, alt mulig. Trenger man en sekk og en sovepose til en ukes leir så kan man låne det, eller trenger man slalåmski for en skidag på skolen så kan man låne det. Hvor lenge man kan låne kommer an på behovet.

Sosiale arenaer

Brakstad mener en utlånssentral er et viktig inkluderingstiltak.

– Barn og unge får en mulighet til å prøve ut ulike fritidsaktiviteter, uten å måtte gå til innkjøp av utstyr. Utstyrssentralen er også et virkemiddel for å bedre muligheten for at flere barn og unge får delta på viktige sosiale arenaer, uten å måtte gå til innkjøp av utstyr, sier Brakstad.

Hun peker på at mange aktiviteter faktisk krever en del kostbart utstyr.

– Det kreves en del utstyr når man skal delta i en fritidsaktivitet, en skoledag eller leirskole. Utlånssentralen gjør at man ikke må kjøpe utstyr man ikke ellers trenger.

Viktig prinsipp

Sjøl om 200.000 kroner er lite i et stort kommunebudsjett, så er Brakstad svært glad for å få pengene er på plass. De gir kommunen en mulighet den ellers ikke ville hatt råd til.

– Det er et viktig prinsipp for en kommune at alle barn og unge kan delta på ulike fritidsaktiviteter på like fot. Dette er penger som vi kan få veldig mye ut av og som går til et helt konkret tiltak,

– Hvor skal utlånssentralen ligge?

– Det har vi ikke helt bestemt ennå. Men den må ligge sentralt i Elnesvågen.

«Varer livet ut»

Også blant politikerne er man glad for den nye satsingen.

– Det er veldig viktig at man har fokus på barn i lavinntektsfamilier. Regjeringspartiene og KrF har blant annet styrket stipendordningen for studenter, innført prøveordninger med gratis SFO, og gratis kjernetid i barnehager. Her kan vi sørge for at flere barn og unge i Fræna får et godt fritidstilbud, uavhengig av foreldrenes økonomiske situasjon. Det er svært viktig, en god barndom varer livet ut, sier Elise Fiske (H).

Behov

Ordfører Tove Henøen (Sp) mener det er et behov for en utlånsordning i kommunen i dag.

– Dette er kjempepositivt! Vi har tidligere vurdert om Frivillighetssentralen kunne ha en slik funksjon. Nå som vi får økonomisk bidrag vil dette kunne realiseres. Behovet er der, og jeg er kjempeglad for at vi nå får mulighet for å hjelpe barn og unge som trenger det, sier Henøen.