Eide: Nå venter folk i Eide i spenning på hva Fylkesmannens gjennomgang vil vise.

–Jeg tør ikke spekulere i hva som vil skje hvis vedtaket annulleres. Vi får bare vente og se, sier ordfører Egil Strand (H) til Romsdals Budstikke.

– Om dere må starte saka på nytt, kan sammenslåingen av Vevang og Lyngstad skoler da gjennomføres i 2018?

– Jeg vil ikke uttale meg om det før Fylkesmannen har sagt sitt, sier Strand.

Raskt møte

Tirsdagens møte var over på 15 minutt. Bare noen få tok ordet da det ble gitt anledning til debatt.

Terje Lyngstad sa han ville gå for rådmannens innstilling.

Kolbjørn Gaustad (Sp) talte for å opprettholde Vevang skole og ba flertallet vurdere saka på nytt. Han viste til kommunalloven og hevdet at Eides kommuneplan ikke kan endres før etter 2020. Kommuneplanen har vedtak om å opprettholde skolestrukturen med barneskoler på Eide, Lyngstad og Vevang i inneværende planperiode.

Forslag falt

Birgit Dyrhaug (Sp) foreslo å oppheve vedtaket om at elevene på Vevang skal gå på Lyngstad skole fra høsten 2018. Forslaget fikk 5 stemmer (4 fra Sp og 1 fra Ap) av 21 og falt.

Etterpå vedtok kommunestyret enstemmig å sende saka til Fylkesmannen for avgjørelse.

Kritisk til saksbehandlingen

Senterpartiets Odd Arne Halaas, Finn Joralf Lyngstad, Birgit Dyrhaug, Kolbjørn Gaustad og Odd Magne Bolli (vara i kommunestyret) står bak kravet om lovlighetskontroll. Kravet er tuftet på at de mener forvaltningsprinsippene på flere punkt ikke er fulgt i denne saka.

«I formannskapsmøte og kommunestyremøte har vi adressert flere av punktene. Det har ikke vært mulig å få til en politisk vurdering av dette i møtene, men ordfører har henvist til at eventuelle feil vil komme frem i en lovlighetskontroll. På bakgrunn av ordførers tilbakemelding, sender vi derfor inn dette kravet.», skriver de.

Kravet er detaljert begrunnet i et fire siders skriv.

Avslutningsvis konkluderer de med at de er redd saksprosessen har ført til sviktende tillit til forvaltningsorganet blant berørte parter. Det er flere forhold som tyder på at administrasjonen ikke har ivaretatt prinsipp om forsvarlig saksutredning, likebehandling i høringsprosessen, krav til relevant og fullstendig saksframstilling og god forvaltningsskikk generelt, begrunner de kravet.