Du så dem sikkert tirsdag kveld, om du var ute på byen i området rundt Seilet, på Kringstadbukta, ved Jensgurilia, på Retiro, mot Bjørset, ved Idrettens Hus og faktisk oppe ved Varden.

Russens ryddedag fant sted i strålende solskinn. Russen, som etter sigende skal være så hojende, bråkende, forsøplende og så plagsomme for Moldes beboere at de er forvist til en «festplass» uten særlig aura, Mordalsvågen, tok nå affære.

Ikke bare med seg sjøl, men med det du og jeg har strødd rundt oss med i hele vinter og vår.

Russen rydder

De fire karene vi fant på Mordalsvågen var bare sånn passe fornøyde med å være der i går ettermiddag.

– Det er jo ikke særlig mye søppel her heller, sier Vinusan Markandu, og det som er her kan stamme fra både de parkerte bilene og fra anleggsarbeidet, og ikke fra russetreffet som var her. Men russebilene håndterer søpla si sjøl, har med egne poser og derfor er det jo ikke mye her.

Vinusan utdypet hvorfor dette ikke er et blivende og trivelig sted.

– Det er en anleggsplass med de farlige saker som står og ligger her, det står mange biler parkert her, så ja…vi føler oss bortvist, sier president Markandu, som likevel er glad for at noen føler med dem.

21 Savage-teamet sentrale

I to fargerike biler på parkeringsplassen ved Molde VGS sitter team «21 Savage» og fordeler poser og oppgaver. Anna Warvik – som går under tittelen terrorsjef - har vært sentral i oppkjøringa til russens egen lynaksjon «Plast i havet».

– Dette ble egentlig et glad-prosjekt, og selv om det har vært mye prat om søppel og plast, så har det nok kommet litt bardus på mange, sier Anna.

Hun tror nok jentene går mer i front denne gangen, men sier at det likevel er god oppslutning og mange ute i felten.

Halv sekk på ti meter

I det strålende været traff vi fire russejenter bortenfor Seilet. Ett sneipekast fra sin egen russebil, og litt indignerte over moldefolks og turisters rot går Liv Eidhammer, Ellen Øverås og Marie Westad iført hansker løs på ryddinga med krum hals og bøyde rygger.

– Spesielle saker dere merker dere her omkring?

– Ja, snus og sigarettsneiper. Og hvis vi skal få si en ting må det være; ta søpla med dere. Det er kort avstand mellom bossbøttene i Molde, er de tre enige om.