Andreårselevene ved kunst, design og arkitektur, samt avgangselevene på formgivingslinja ved Molde vgs har de siste ukene fordypet seg i den Oscar-vinnende filmregisørren Guillermo del Toro sin verden.

– Oppgaven har vært å lage et tredimensjonalt produkt til del Toros neste prosjekt, plassert på 1600-, 1700- eller 1800-tallet i henhold til pensum, sier lærer Richard Hoel, som selv er langt over gjennomsnittlig filminteressert.

– Det viktigste med oppgaven har vært at elevene skulle ufordre seg selv, og tørre å eksperimentere med ulike materialer, samt å bli inspirert av og lære av hverandre, sier Hoel.

Oscar-vinneren «Shape of Water»

For å forberede seg til oppgaven har elevene dykket ned i ulike filmer fra den meksikanske regissøren, også Shape of Water, som vant hele fire Oscar-priser tidligere i år.

Fram fra det fantasifulle universet med monstre og skumle skapninger, har det oppstått figurer, kostymer, masker og miljø, som for øyeblikket står utstilt hos Molde kino.

– Jeg liker å sy, og syntes det var spennende å lage en kjole i større skala enn på en dukke. Utfordringen var å få stoffet til å passe, sier Seline Olsen, og viser til Del Toros sans for fargesymbolikk.

– Rødt står for liv, død og kjærlighet, mens hvitt er uskyld, forklarer hun.

Også Loanne Rosset har brukt saks, nål og tråd.

– Jeg likte filmen Shape of Water veldig godt, hvordan han bruker historien, og ikke minst estetikken. Det er en sterk film, sier Loanne, som har festet blinkende LED-lys bak ribbekassen på kjolen.

– Nå har jeg i hvert fall kjole til Halloween framover, sier hun.

– Skummelt på en søt og ekkel måte

Flere av elevene har laget figurer i pappmasje.

– Dette har vært en spennende og fri oppgave, sier Sigurd Farstad Iversen, som har laget en figur han kaller Olav - med Gisle som skrekk-navn.

– Hva kjennetegner Guillermo del Toros verden?

– Bruken av farger og symbolikk, sier Iversen, som har stor sans for Shape of Water.

– En creepy film, på en fantasisk, søt og ekkel måte. En eventyrlig kjærlighetshistorie. Del Toro på sitt beste!, mener han, mens Lina Mathilde Leren – som har laget en Lucifer-figur med ståltråd i ryggen – ikke anbefaler å se grøsseren Crimson Peak alene.

– Mye dedikasjon bak

Kinosjef Geir Hammerø har åpnet dørene til både kinosalen og til foajéen for elevene.

– Veldig spennende å studere én regissør nærmere på denne måten, og at en lærer trekker opp et popkulturelt tema på denne måten. Det er tydelig at det fenger, her ligger det mye arbeid og dedikasjon bak, mener Hammerø.

Også læreren er fornøyd.

– Det er interessant å se de ulike måtene de har løst den samme oppgaven på, sier Richard Hoel.

Utstillingen blir stående ut uke 21.