I halvannet år har fylkeslaget, Molde husflidslag som er medarrangør og resten av de totalt 29 lokallagene forberedt seg til landsmøtet i Molde 1. - 3. juni.

– Det dukket opp som en idé i styret. Vi ønsket å markere lagånd, og at landsmøtet skal skje i rosenes by. Målet var 1.000 røde roser. Nå har det blitt over 1.700 i ulike teknikker. Lokallagene har tovet, heklet, sydd og strikket, og her er også nupereller, forteller Ellen Sommernes Lunde, som både sitter i styret og er med i landsmøtekomiteen i Molde husflidslag.

Rød løper i Bjørnsonhuset

Sammen med Sissel Hjertø har hun dandert noen av rosene, samt over 37 meter med rød løper, utover plattingen til Sissel i Kringstadvegen, med utsikten til fjell og fjord som et vakkert bakteppe.

Løperne er også laget i ulike teknikker, og mange er navnet med lokallaget.

– Dette skal brukes i Bjørnsonhuset. Først hadde vi tenkt at de rundt 130 delegatene skulle gå på de røde løperne, men de ble så flotte, vi frykter de blir ødelagt, så antagelig blir de hengt opp i stedet. Rosene skal vi legge utover bordene under festmiddagen, fog ellers pynte med i salen. orklarer Sissel Hjertø.

– Hvorfor er dere så engasjert i husflidslaget?

– Det er viktig å holde gamle tradisjoner ved like. Og ta vare på kunnskap om ulike teknikker, sier Ellen Sommernes Lunde.

– Og husflidslaget er et viktig samlingssted for kvinner, som i utgangspunktet har ulike interesser, sier Sissel Hjertø, som må medgi at gjennomsnittsalderen i er nokså høy.

– Men nå har det blitt veldig in å strikke igjen. Og vi har unge

folk i styret også, forsikrer Ellen Sommernes Lunde.

Et aktivt husflidslag

Ellen Sommernes Lunde forteller at Molde husflidslag har cirka 140 medlemmer og er et stort og aktivt lag.

– Vi har flere ulike kurs, tema og aktiviteter. Vi har besøkt kirka for å se på tekstiler, kostymeavdelingen på Teatret Vårt og Lanullva. Og snart skal vi ha kreativ helg på Hoemsbu, der tema er farging av garn, og Sissel skal lære oss hvordan hun tenker rundt fargre og komposisjon, forteller Sommernes Lunde.

– Og vi har strikkekafé på museet annenhver onsdag. Dit kan alle komme, enten de er medlem eller ei, sier Sissel Hjertø.

Vil gjenbruke roser og løpere

Leder i Molde husflidslag, Tina Eckeroth, forteller at det ikke er sikkert hva som skjer med rosene og løperne etter landsmøtet.

– Noen lag ønsker den røde løperen tilbake. Vi har også en gjenbrukstanke; kanskje noe kan toves til sitteunderlag, for eksempel, sier Eckeroth.

– Og hva med de 1700 rosene?

– Vi har allerede fått henvendelser fra noen som vil kjøpe dem. Men vi har ikke tatt stilling til hva vi skal gjøre. Det eneste som er sikkert, er at de skal brukes igjen, sier Eckeroth, som ser fram til landsmøtehlega.

– De ulike lagene skal sørge for at delegatene får se og oppleve Romsdal. De skal blant annet til Håholmen, og på dagstur til Rauma Ullvarefabrikk.