– Tror du denne strømpebuksen passer bedre enn den jeg har tatt på meg?

Personen som da jeg kom inn på hotellrommet for en liten stund siden var en mann er nå i ferd med å bli til kvinnen Carla.

– Nei, det tror jeg du har bedre peiling på enn meg.

– Ha ha, takk skal du ha, ler Carla.

Kan ikke velges bort

Den siste halvtimen har hun vist meg hvordan en pensjonert mann på 69 år gjør seg om fra mann til kvinne. Carla vil helst ikke bli identifisert. Ikke alle i familien føler seg like til vel med dette som hun selv gjør.

– Min kone har vært fantastisk, selv om det har vært noen tunge stunder. Men alle blant familie og venner vet om det. Den ene broren min sier at jeg er søsteren han aldri fikk.

Men noen mener at dette kunne hun ha valgt bort. Det er hun klar på at det kan hun ikke.

– Jeg har mange ganger vært ute og kjøpt dameklær, for deretter å kaste dem og skamme meg. Til slutt måtte jeg bare akseptere at dette er meg. Jeg har visst det siden jeg var fem år gammel. Og jeg fortalte det til min kone svært tidlig i forholdet. Hun sa da at «la oss prøve å se om dette kan fungere.» Nesten 50 år og to døtre senere er vi fortsatt gift.

Døtrene var lettet

Hun viser meg bilder fra familieselskap hvor hun sitter fullt oppkledd som kvinne, sammen med døtrene sine, kona og andre familiemedlemmer.

– Første gang min nevøs 11 år gamle sønn så meg i kvinneklær fortalte han familien at akkurat slik hadde han det også. Han hadde visst det siden han var Lucia i barnehagen.

Selv fortalte Carla ikke døtrene sine om dette før de var blitt voksne.

– Deres reaksjon var lettelse. For da jeg sa jeg hadde noe alvorlig å prate med dem om hadde de trodd jeg var dødssjuk, eller at jeg skulle gå fra moren deres.

Skryter av Aandahls

Hun sier at hun helt ærlig ikke har opplevd annet enn aksept for trangen til å kle seg i kvinneklær.

– Første gangen jeg gikk for å kjøpe meg selv kvinneklær var jeg så nervøs at jeg gikk fram og tilbake forbi klesbutikken flere ganger. Da jeg til slutt tok motet til og gikk inn sa hun som jobbet der: «Jeg lurte på når du skulle komme inn.» Deretter låste hun døren, snudde skiltet om at det var åpent og sa til meg: «Hva kan jeg hjelpe deg med.» Og dette var på slutten av 60-tallet.

Hun har også en fast butikk på hjemstedet som hjelper henne med innkjøp.

– Hun som driver butikken har informert de ansatte om at det som diskuteres der skal forbli på butikken. Og slik har det blitt. Jeg må også få skryte av Aandahls her i Molde. De er simpelthen bare så utrolig imøtekommende, vennlige og fantastiske. Det må du ta med!

Ikke homofil

Hun er klar på at hun er hundre prosent heterofil og at det er en stor misforståelse som mange har at det er kun homser som er transvestitter.

– Dette har ikke noe med homofili å gjøre. Husk at vi er alle hunkjønn ved unnfangelsen. Det er først etter fem uker Y-kromosomet gjør enkelte fostre om til hankjønn. Men hos noen av oss, tror jeg, forblir det noe kjemisk i hjernen som skaper denne trangen.

En unnskyldning

Carla tar på seg parykken og er ferdig.

– Det er parykken som er det viktigste. Det er den som gjør forvandlingen komplett. En dårlig parykk kan avsløre alt!

Så er det ut i Molde og bort på Plassen for MGP-fest.

– Jeg bryr meg ikke om Grand Prix, egentlig. Det er mer en unnskyldning for å dra på fest og kle seg opp, ha ha!