De to lagene scoret henholdsvis seks og fem mål, og aldri har det blitt scoret så mye som 11 mål i en kamp på øverste nivå i Molde. Det var hjemmelaget som scoret flest, men ikke alle var like fornøyde – tross i at det endte med seier og to poeng. I Romsdals Budstikke konkluderte man med at: Det meste var komisk da Molde beseiret Bodø/Glimt 6-5, og MFK-trener Huib Ruygrok var ikke uenig.

– Håpløst er kanskje det riktige uttrykket. Vi har neppe gjort så lite riktig under noen kamp tidligere, sa treneren etter kampen.

Skammelig

Moldes kaptein i 1978 var ikke mye nådigere enn lagets trener. Torkild Brakstad syntes resultatet var skammelig etter at de hadde ledet kampen 6–2.

– Jeg er skamfull på lagets vegne. Det er greit å være opprømt over plutselig å ha en solid ledelse, men vi trengte ikke å åpne alle sluser av den grunn. Jeg ville heller vunnet 1–0 enn 6–5 slik denne kampen utviklet seg, sa Torkild Brakstad til Romsdals Budstikke i 1978.

Ble skadd

Ett av målene i kampen ble scoret av den heimvendte nederlandsproffen, Harry Hestad. Han husker godt resultatet, men fra selve kampen har han ikke mange minner.

– Ble jeg ikke skadd?, spør Harry Hestad på spørsmål om kampen.

– Jeg tror det er det eneste jeg husker. Jeg var lite skadd egentlig, så det bruker jeg å huske. Men når man ser på resultatet så var det helt sikkert håpløst, sier han.

Mål hvert tredje minutt

Kampens høgdepunkt for hjemmelaget var da de i begynnelsen av andre omgang snudde 1–2 til 5–2 i løpet av 12 minutt. Det vil si en scoring gjennomsnittlig hvert tredje minutt. Moldes fjerde mål ble satt inn av Harry Hestad på et frispark fra 16 meter.

– Sier du det ja? Det er vel mer enn de greier i dag, flirer han.

Han var en av spillerne som fikk positiv omtale etter kampen sammen med Åge Hareide og Stein Olav Hestad for hjemmelaget. For bortelaget var Harald Berg dirigenten, mens Ernst Pedersen og Anders Farstad var framtredende.

– Prøvd å glemme dette

Bakerst for MFK sto en 24 år gammel Inge Bratteteig. Med 16 minutt igjen av kampen ledet MFK komfortabelt 6-2, men så begynte målene å renne inn.

– Man husker mange fotballkamper, men dette er jo en jeg har prøvd å glemme i alle år. Jeg husker at jeg følte at alt gikk i mål – det var en veldig rar kamp slik sett, forteller Bratteteig.

Men han var ikke alene om å slippe inn mange mål.

– Nei, jeg tror alt gikk inn begge veger i den kampen, sier han.

Mye folk

Nesten like imponerende som antall mål i kampen, var antall tilskuere på tribunen. Nærmere 6000 hadde møtt opp for å se de to lagene.

– Det var ikke dårlig, det. Det er vel mer enn det kommer på enkelte kamper nå, forteller Hestad.

Kanskje kan noe av tilskuertallet tilskrives gjensynet mellom de to nederlandsproffene på hvert sitt lag – Harald «Dutte» Berg for Bodø/Glimt og Harry Hestad for MFK.

– Ofte målrikt

En annen spiller som spilte kampen for Bodø/Glimt, var Ernst Pedersen. Han scoret to av bortelagets mål, og husker målkalaset i Molde.

– Ble det ikke 3–4 året etter? Det var ofte målrike oppgjør mellom MFK og Bodø/Glimt, mener jeg, sier Ernst Pedersen som i dag er leder av Nordland Fotballkrets.

Og mye tyder på at Pedersen har rett. Siden 1977 har de to lagene møttes 20 ganger i Molde, og bare én gang har det endt målløst.

Offensiv fotball

Han sier at forklaringen bak antallet mål lå i taktikken og filosofien til lagene.

– Vi hadde vel begge hollandske trenere som var opptatt av offensiv fotball. Vår trener, René van Eck, satte meg som spiss og en annen kar som var spiss som midtstopper, sier han.

Pedersen som vanligvis spilte midtstopper, var ikke vant med å score så veldig mye mål.

– Nei, det var jo ikke det jeg gjorde mest. Og kanskje derfor husker jeg denne kampen. Molde spilte jo ikke på en stadion slik de har i dag, men jeg husker det var godt med folk på langsida. Bodø/Glimt var et populært lag på 70-tallet og alle med røtter fra Nord-Norge kom for å se oss spille. Seinere samme år var vi i Mjøndalen, og der møtte det opp 7000 tilskuere forteller Ernst Pedersen.

– Utrolig resultat

Til stede på kampen var også sjølsagt Romsdals Budstikke, representert ved Jan Henrik Indbjør. I sitt referat skriver han at aktørene trolig var delvis ubevisst det som skjedde utover i andre omgang, og at det hele endte i håndballsifre.

– Det ble jo sett på som et utrolig resultat, men sjøl i 1978 hadde det blitt en fattig håndballkamp. Så ille var det ikke på den tida, sier Indbjør i dag.

Endte med nedrykk

1978 står ikke igjen som en av de mest suksessrike sesongene i MFK-historien. Tvert om endte det i nedrykk, etter at laget hadde sluppet inn 58 mål på 22 kamper – et snitt på 2,6 baklengs per kamp.

– Det var jo helt opplagt et råttent forsvarsår. Men framover var det vel ikke like ille, fortsetter Indbjør.

– Dette var samme år som Molde spilte europacup mot Torpedo Moskva. På bortebane ble det 0–4 tap, men hjemme spilte de to lagene 3–3. Ikke dårlige resultat, men det ble sju baklengs på to kamper i Europa også, sier Indbjør.

Harry Hestad nærmet seg slutten på karrieren i 1978, og husker godt at sesongen endte med nedrykk.

– Vi fikk nok ikke skikk på forsvarsspillet det året, nei. Vi gikk ned, men spilte oss opp igjen året etter. 1979 ble det siste året mitt som spiller, forteller Harry Hestad.

Mange lokale spillere

Jan Henrik Indbjør kan fortelle om et MFK-lag som skapte mye entusiasme i byen på slutten av 1970-tallet.

– Det var mye begeistring rundt de offensive kvalitetene i laget. MFK hadde ikke et lag der man innkasserte gullmedaljene på forhånd, men var stort sett fornøyd om laget klarte seg. Publikum dyrket kampene da Molde var underdog, og det var de ganske ofte, forteller han.

Dessuten hadde nesten samtlige spillere på laget lokal tilhørighet – noe som kanskje bidro til godt oppmøte.

– Det er nesten så jeg får tårer i øynene bare av å lese opp målscorerne i kampen mot Bodø/Glimt. Torkild Brakstad, Odd Ivar Moen, Stein Olav Hestad, Harry Hestad og Åge Hareide med to mål. Det er klart det betydde mye at det var et lokalt lag for hjemmepublikum, forteller Jan Henrik Indbjør.

Målrike oppgjør

Fra og med sesongen 1974 har Molde vært i eliteserien 39 sesonger. Mange av oppgjørene har vært målrike, og i Molde har 13 av dem endt med åtte eller flere scoringer:

11 mål:

MFK-Bodø/Glimt 6–5 (1978)

9 mål:

MFK-Lyn 6–3 (1993)

MFK-Viking 5–4 (1995)

MFK-Hødd 7–2 (1995)

MFK-Start 8–1 (2009)

8 mål:

MFK-Strindheim 4–4 (1984)

MFK-Bryne 5–3 (1984)

MFK-Bryne 6–2 (1988)

MFK-Brann 6–2 (1990)

MFK-Rosenborg 1–7 (1990)

MFK-Moss 8–0 (1996)

MFK-Viking 4–4 (1998)

MFK-Bodø/Glimt 7–1 (2000)

PS: I 1980 endte Lillestrøm-MFK 7-4, men dette var altså på Åråsen stadion.

PPS: I 2007 endte MFK- Mandalskameratene 12-1, men dette var ikke på øverste nivå.