De klare samfunnsmessige interessene i å legge til rette for boligbygging trumfer ulempen det medfører for grunneieren som ikke ville være med på utbyggingen av nytt boligfelt på Kringstad.

Det sier Fylkesmannen i Møre og Romsdal i sin vurdering av Molde kommunes vedtak om å ekspropriere (tvungen avståelse av eiendomsrett mot erstatning, journ.anm.) et 24 dekar ubebodd areal.

Siste brikke før realisering

Ifølge kommunen er det siste brikke for å komme i gang med utbyggingen av rundt 150–180 boenheter øst for Djupdalen, etter at man også har brukt tid på å flytte en atkomstveg for å bli enig med flere grunneiere.

Ekspropriasjonen ble enstemmig vedtatt av kommunestyret i oktober 2017.

Grunneierne hadde merknader til både kommunens prosess og erstatningen, og ga til Romsdals Budstikke uttrykk for at de så fram til at kommunens vedtak ble gransket.

– Forsøk på enighet ikke vilkår

Fylkesmannen sier ingen ting om erstatningen, da det kun var spørsmålet om vilkår for ekspropriering som ble prøvd.

Om saksgangen sier Fylkesmannen at man ifølge lova bør gjøre forsøk på å komme til en minnelig ordning, men at det ikke er et absolutt vilkår.

Molde kommune har over tid forsøkt å komme til enighet med grunneier, både gjennom utbyggingsavtale eller kommunalt kjøp av grunn, slik de øvrige grunneierne har fått, oppsummerer Fylkesmannen.

«Når frivillig avtale likevel ikke kan oppnås, vil ekspropriasjon være et rettmessig virkemiddel for å sikre gjennomføringen av reguleringsplanen» heter det.

Fikk ikke slippe utbygging

Grunneieren har bedt om å få slippe å være en del av det nye boligfeltet på Kringstad.

Til Budstikka uttalte han at andre områder i kommunen bør egne seg bedre til å bygge ut, da bl.a. infrastrukturen blir unødvendig dyr i feltet:

– Helst skulle dette vært et friluftsområde for alle og eiendommen gått videre i slekta, uttalte Øystein Kringstad.

Fylkesmannen gir imidlertid kommunen rett i at tomta er en forutsetning for boligfeltet, da en sentral veg er regulert inn på den. Det samme gjelder et felt med leike/grøntareal som er regulert inn der.

Mulig å bruke tvang

Grunneier reagerer også på at mens noen får inngå frivillig avtale, må andre tvinges. Til dette svarer Fylkesmannen at lova ikke er til hinder for å inngå frivillig avtale med noen og ekspropriere fra andre.

Fylkesmannens vedtak er endelig og kan ikke påklages.