– Vi har passert bunnen, sier Odd Tore Finnøy, som både er konsernsjef i Brunvoll-gruppen og administrerende direktør i Brunvoll AS i Molde.

Brunvoll AS i Molde har nå cirka 300 medarbeidere. I Brunvoll–gruppen som også inkluderer Brunvoll Volda og Brunvoll Mar-El er det cirka 465.

Driftsselskapet Brunvoll AS, som omfatter produksjonsvirksomheten i Molde og er datterselskap i Brunvoll Holding AS, fikk en omsetningsnedgang fra 675 millioner kroner i 2016 til 602 millioner kroner i fjor. Resultat etter skatt gikk i samme tidsrom fra minus 0,2 til pluss 1,3 millioner kroner.

– Som forutsett merket Brunvoll AS effekten av nedgangen innenfor olje og gass også i 2017. Vi fikk en ytterligere omsetningsnedgang med 11 prosent, hvorav det aller meste er relatert innenfor segmentet nysalg. Det er først og fremst volumet på hver enkeltordre som er utfordringa, fordi det er store forskjeller på hva vi leverer eksempelvis til en fiskebåt og et offshoreskip. Innenfor ettermarked, som er vårt andre område, har vi hatt en stabil aktivitet. Vi forventer en økning innenfor dette viktige området i 2018, sier Odd Tore Finnøy.

Fornøyd tross svakt resultat

– Vi leverer svake resultat. Når vi så vidt går i pluss på ei ganske stor omsetning, er det for dårlig. Vi er ikke fornøyd med det. Men vi er fornøyd med at vi har kommet gjennom den verste krisen i bransjen på 30 år uten underskudd. Når vi sammenlikner oss med andre i bransjen, er vi godt fornøyd med at vi har greid oss godt gjennom krisen – og bedre enn våre konkurrenter, sier Finnøy.

Konserndirektør økonomi, Kåre Øyvind Vassdal, sier Brunvoll AS er rigget for vesentlig høyere aktivitet og omsetning med tanke på produksjonsfasilitetene og kontorlokalene.

– Det gjør a vi har vi en relativt høy andel faste kostnader som ikke lar seg påvirke av lavere omsetning. Det dreier seg i all hovedsak om intern husleie til våre eiendomsselskap og avskrivninger. Det er utfordrende å opprettholde lønnsomhet på lavere omsetningsnivåer. Men vi har gjort kostnadstilpasninger som gjorde at vi leverte positive tall på tross av omsetningsnedgangen, sier Kåre Øyvind Vassdal.

– 2017 tøffeste året

– Vi har hele tiden forutsett og kommunisert at vi så på 2017 som det tøffeste året med tanke på aktivitet i markedsnedgangen vi er inne i. Vi er styrket i dette synet gjennom den senere tids ordreinngang og aktivitet. Vi forventer en økning i både omsetning og resultat i 2018, om enn marginalt på grunn av veldig sterk priskonkurranse i markedet. Vi har for Brunvoll AS budsjettert med en omsetning i 2018 på 700 millioner kroner. Det har vi allerede inne med de ordrene vi har, sier Odd Tore Finnøy.

– Langsiktige eiere

– Vi har langsiktige eiere som har stort engasjement for å være med på å bygge selskapet på beste måte i det lange perspektivet. Dette – kombinert med medarbeidere og ledelse som er motivert for å utvikle og gjennomføre langsiktige strategier og utviklingsplaner – har vært sterkt medvirkende til at vi har kommet igjennom den svært vanskelige markedssituasjonen de siste årene på en relativt god måte. Gjennom de resultatene som selskapet har levert tidligere, har vi kunne investert og bygd opp selskapet stein for stein. Vi har en veldig sunn finansiell struktur som gjør at vi har mulighet til å tenke langsiktig også i nedgangstider. Det har ført til at vi er inne i den største strategiske satsinga i selskapets historie gjennom produkt- og forretningsutvikling, sier Finnøy, med henvisning til oppkjøpet av Scana Volda i Volda.

Konsernsjefen er svært godt fornøyd med oppkjøpet, som har gitt positive effekter og gjort at de sammen har vunnet kontrakter de ellers ikke ville fått.

I disse dager er for øvrig en ny sveiserobot til over sju millioner kr bestilt og skal på plass på Årø før årsskiftet

Rundet milliarden

Brunvoll Holding AS, som eierproduksjonsvirkomhetene i Molde, Volda og Dalen i Telemark og eiendomsselskapene, passerte i fjor for første gang i historien én milliard kroner i omsetning, godt hjulpet av løpende inntektsføring av Brunvoll-kvartalet og oppkjøpte selskap.

Konsernet fikk i fjor en omsetning på 1.067 millioner kroner. Resultat før skatt ble på 28,9 millioner kroner.

Brunvoll Holding betaler for 2017 et utbytte til aksjonærene på 22 millioner kroner.