– Jeg husker en dame som sendte sin første e-post her på internettkaféen på Bergmo ungdomsskole. Uken etter logget vi oss inn igjen og leste svaret fra datteren i Oslo. Jeg har sjelden sett noen så henrykt, forteller Eli Hoelstad Eik, leder i Molde Frivilligsentral.

Hun har drevet internettkaféen siden år 2000. Arrangementet er gratis, og hver tirsdag og torsdag klokken 16:30 åpnes dørene på henholdsvis Bergmo ungdomsskole og Kvam skole.

– Da hun hadde latt det synke litt inn spurte hun meg så; «Men Eli, hvordan kan datteren min vite at jeg var akkurat her, på Bergmo ungdomsskole?», ler Eik.

Oppskrift på betaling av regninger

Inne på datarommet sitter ivrige pensjonister foran hver sin datamaskin. Noen leser nyheter eller e-post, mens andre noterer ned på papir hvordan de kan betale regningene sine gjennom nettbanken.

– Ved å skrive ned oppskriften kan de klare seg bedre på egenhånd hjemme, forteller Eik.

Kari Pettersen (81) er den eneste kvinnelige deltakeren denne gangen, men vanligvis er det en jevn fordeling av menn og kvinner som kommer hit. Hun leser konsentrert de siste nyhetene på skjermen foran seg.

– Jeg husker da datamaskinene kom til arbeidsplassen min, Aetat, på 1980-tallet.

Sjefene turte ikke å røre dem til å begynne med! Det var virkelig noe helt nytt. Nå har jeg min egen bærbare datamaskin.

Selv så hun annonsen for internettkaféen i Romsdals Budstikke.

– Jeg tenkte at jeg måtte prøve det ut, for å kunne holde bedre følge med samfunnsutviklingen. Nå er jo nesten alt på internett, sier hun.

Raskere nyheter

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at 90 % av oss brukte internett daglig i fjor. Til sammenligning leste 32 % papiraviser daglig. Videre er 43 % av de mellom 80-100 år på internett daglig eller ukentlig, og hele 96 % eier enten en datamaskin, et nettbrett eller en mobiltelefon med eller uten internett ifølge Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Kari Pettersen er en av dem som opplever at det stadig henvises til internett, også når man ser på TV. Å friske opp kunnskapene var derfor en god løsning for henne.

– Hva liker du best med internett?

– Jeg liker at man får nyhetene raskere enn i papiravisene, og ofte mer utfyllende. Jeg følger også med på sport og er glad i interiør, og da er det kjekt å kunne holde seg oppdatert, sier Pettersen.

Hun forteller at negative sider ved internettet er at det man legger ut av bilder og tekst kan bli misbrukt.

– Jeg tror det er viktig å tenke seg nøye om før man legger ut noe, sier Pettersen bestemt.

Kunne ingenting fra før

På internettkaféen er det derimot ikke bare internett og datamaskiner som står i fokus. Det sosiale er minst like viktig.

– I kaffepausene løser vi mange verdensproblemer, forteller Pettersen med et smil.

På lærerrommet diskes det opp med kaffe og bakst, og praten flyter lett. Edvin Harstad er en av dem som verdsetter den sosiale biten av arrangementet. 81-åringen har gått hit i snart tolv år, og er etterhvert blitt en habil internettbruker. Han har i tillegg ansvar for å låse dører og klargjøre datamaskinene før kaféen åpner.

– Da jeg kom hit første gangen kunne jeg absolutt ingenting om internett og datamaskiner. Nå er det rutine å lese nyheter på nettbrettet om kveldene. Jeg har en datamaskin også, sier han.

Harstad forteller at mange nybegynnere på internettkaféen er redde for å gjøre noe galt med datamaskinene.

– De har rett og slett tasteskrekk, og frykter at de kan slette alt eller ødelegge maskinen. Da bruker jeg å be de om å trykke og prøve seg frem helt til de står fast, så viser jeg dem hvordan vi ordner opp i det igjen.

Bruker nettbrettet hver dag

Harstad vil anbefale alle på sin alder å skaffe seg et nettbrett. Han mener de er enda enklere i bruk enn datamaskiner, og de er lettvinte å ha med seg. Selv fikk han nettbrett i gave av barnebarna når han ble 75 år gammel.

– Jeg har det samme nettbrettet fortsatt ja, og jeg bruker det hver dag. Jeg tar bilder med det, og får bilder tilsendt av barnebarn og oldebarn. Ikke minst leser jeg nyheter og bruker e-post.

– Hvordan hjelper internett deg i hverdagen?

– Jeg betaler alt av regninger i nettbanken, og bestiller flybilletter og hotell. Fordelen med å gjøre slikt selv er at du kan ta deg god tid, og tenke gjennom valgene dine. Det gir meg også en mestringsfølelse.

Han er enig med Kari Pettersen i at man må tenke over hva man deler av bilder og tekst på internett.

– Jeg vil anbefale alle å ha PIN-kode eller passord på mobiltelefoner, datamaskiner og nettbrett, for sikkerhetens skyld, sier han.

Kaféen tar sommerferie

Samtlige oppmøtte roser Eli Hoelstad Eik for initiativet og imøtekommenheten hun har vist i så mange år. Nå er det sommerferie for internettkaféen frem til oppstart igjen i september. Da håper Eik at enda flere vil bli med på arrangementet.

– Internett er noe mennesket kan være stolt over – når det blir brukt riktig, avslutter Edvin Harstad.