3. mai vedtok Eide kommunestyre med 14 mot sju stemmer å flytte elevene ved Vevang skole til Lyngstad skole fra kommende skoleår. Det nekter Senterpartiet å godta. Partiet mener lovens krav til saksutredningen ikke fulgt, og benytter seg av kommunelovens paragraf 59 som sier lovligheten av vedtaket skal vurderes dersom tre eller flere medlemmer av kommunestyret krever det. Dermed blir kommunestyret innkalt til ekstraordinært møte for å avgjøre om de vil opprettholde sitt vedtak eller ikke. Dersom kommunestyret opprettholder vedtaket vil Fylkesmannen avgjøre om det vedtaket er lovlig fattet eller ikke.

Fire sider

I sin begrunnelse for å kreve lovlighetskontroll peker Senterpartiet blant annet på at høringsprosessen har vært for dårlig og informasjonen til de berørte partene mangelfull. «Det er flere forhold som tyder på at administrasjonen ikke har ivaretatt prinsipp om forsvarlig saksutredning, likebehandling i høringsprosessen, krav til relevant og fullstendig saksframstilling og god forvaltningsskikk generelt», skriver Senterpartiets s kommunestyrerepresentanter i sin fire sider lange begrunnelse.

Bra ventil

Rådmann Ole Bjørn Moen i Eide kommune mener det er bra at lovligheten i vedtaket blir prøvd.

– Det er veldig bra at vi har denne ventilen i lovverket. Det er en sikkerhet for lokaldemokratiet vårt og for at vi har en best mulig forvaltning, sier Moen.

Lover rask behandling

Direktør for justis- og beredskapsavdelinga hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Helge Mogstad, sier til Romsdals Budstikke at saka vil bli behandlet raskt fra Fylkesmannens side dersom den kommer dit.

– Dette er en dagsaktuell sak av stor betydning for Eide kommune. Den vil bli behandlet raskt, kanskje i løpet av en dag, sier Mogstad.

Fylkesmannen skal kun vurdere om vedtaket er lovlig i forhold til lover og gjeldende forskrifter, og har ikke myndighet til å treffe ny realitetsavgjørelse i saka. Dersom Fylkesmannen mener kommunestyrets vedtak er lovlig fattet så opprettholdes vedtaket, i motsatt fall blir det opphevet.

LOVER RASK BEHANDLING: Direktør Helge Mogstad, Fylkesmannen i Møre og Romsdal. Foto: Agnar Gjendem
GLAD FOR VENTIL: Rådmann Ole Bjørn Moen i Eide er glad for muligheten for lovlighetskontroll av Vevang-vedtaket. Foto: Oddbjørn Harnes