Det var en svært alvorlig tiltale mannen måtte svare for da saka gikk i Romsdal tingrett i forrige uke.

I tillegg til å ha tatt seg inn i en privatbolig i Molde på natta, for å ta med seg ei fem år gammel jente hjem til seg selv, var han også tiltalt for vold, truende oppførsel og oppbevaring av en rekke bilder og videoer som viste seksuelle overgrep mot barn, flere av dem svært unge. Han ble også tatt for oppbevaring av rundt 85 gram cannabis.

Innrømmet ikke alt

Mannen erkjente forholdene rundt overgrepsmaterialet og cannabisen, som altså allerede var beslaglagt av politiet, og for å ha opptrådt truende, men fortalte under rettssaken at han ikke hadde forsøkt å kidnappe noen. Han innrømmet å ha tatt seg inn i boligen, men sa han bare ville invitere jenta med hjem, ikke ta henne med makt.

Jenta var ikke i den aktuelle boligen da dette skjedde i desember i fjor. Jentas mor forsøkte å få ham ut, men mannen ble da sint og tok tak i håret hennes. Et annet familiemedlem våknet av rop, og slo mannen slik at han gikk i gulvet. En del av håret til jentas mor ble revet av under tumultene. Mannen forsvant ut av huset, politiet ble tilkalt og etter kort tid pågrep de ham hjemme hos seg selv.

Sprikende forklaringer

I dommen fra Romsdal tingrett kommer det fram at mannen flere ganger forklarte til politiet som kom til stedet at hans hensikt med besøket var å ta med jenta med makt. Han hadde også sagt at han var villig til å drepe noen om det ble nødvendig for å få det til.

Mannen har tidligere oppsøkt jenta flere ganger, også der hun bodde. På soverommet hjemme hos mannen fant politiet flere bamser, smokker og prinsesseleker, noe retten mener underbygger at han hadde planer om å få henne med seg hjem.

Ikke fengselsstraff

Mannen har vært til psykiatrisk behandling de siste 15 årene, og ifølge den rettspsykiatriske vurderingen av ham har han diagnosen paranoid schizofreni og pedofili. Sjukdomsbildet blir forverret ved rus.

Retten la til grunn at handlingene i tiltalen var begått i psykotisk tilstand – at han var utilregnelig – dermed kan han ikke dømmes til fengselsstraff for overtredelsene.

Samtidig mente retten at «dersom tiltalte skrives ut nå, er det en nærliggende fare for at han på nytt vil forsøke å begå et alvorlig lovbrudd som krenker eller utsetter for fare andres liv, helse eller frihet». Mannen ble etter dette dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern. Han må også betale jentas mor 10.000 kroner i oppreisningserstatning.

Retten ble ledet av tingrettsdommer Eli Brusdal.