– Nå blir det en jobb å få ut det vi har hørt her i dag til andre, sa Torill Hovdenak og understreket at jobben ikke kan gjøres bare av kommunen alene. Hun var satt til å oppsummere det som kom fram i en workshop med ungdommer og personer fra ulike etater. Gruppene skulle komme fram til hva som er viktigste satsningsområder i barn og unges oppvekstvilkår og ulike tiltak på hvert av disse områdene.

Psykisk helse var trukket fram av alle gruppene som et satsningsområde. Rus var også nevnt av de fleste gruppene.

– Det er bra alle er så enige om satsningsområder. Da blir det lettere å vite hvor man skal legge innsatsen, sa Hovdenak.

– Viktig møte

Ordfører Lars Olav Hustad sto for åpninga av arrangementet.

– Dette er et viktig møte, for debattene er ofte prega av antakelser og følelser til tross at tilgangen til info aldri har vært større, innledet Hustad, som videre uttrykte glede over at de aller fleste unge har det bra i Rauma.

– Men så er det noe vi ikke har så bra score på. Psykiske problem er ei utfordring og jeg er glad helseministeren vil komme med tiltak med mer plass til psykisk mestring i skolen, sa Hustad.

– Og så leste jeg noe i rapporten som gir stor grunn til bekymring. 10 prosent av ungdomskoleelevene her er veldig enig i påstanden at de gruer seg til å gå på skolen og 14 prosent er litt enig. Det betyr at 24 prosent, nesten én av fire, gruer seg til å gå på ungdomsskolen. Dette synes jeg var nedslående og noe vi må finne ut mer av, sa Hustad.

Mye gjort

Videre bestod møtet i at flere enhetsledere fikk si hva som er gjort siden forrige undersøkelse.

Harald Digernes-Westby, enhetsleder for helse og velferd, fortalte at alle elever i 8. trinn fra høsten av tilbys individuelle helsesamtaler. Rektor ved Rauma vgs, Eva Leergaard, sa at skolen har gjort litt og skal gjøre mer for å bygge foreldresamarbeid.

– Vi har også hatt seminar der foreldre fikk vite om tegn og signaler på rusbruk og på hvor farlig det kan være. Neste gang skal vi også involvere elevene i dette, sa hun.