GOSSEN: Det meste er nytt og fint i nabolaget til den nye institusjonen på Falkhytta. Skolen på Gossen er et skoleeksempel på moderne byggeskikk, det samme er brann- og ambulansestasjonen. Infrastrukturen er strøken i denne nye «bydelen» på Falkhytta, som ligger rett ved kommunehuset – der makta og pengene holder til.

Som prikken over i’en er det nå klart for åpning av Aukra omsorgssenter. Et treetasjers praktbygg i mur og tre på til sammen 5500 kvadratmeter, med en prislapp på rundt 200 millioner kroner. I forhold til den gamle Aukraheimen er dette en ekstrem standardheving. Man må nesten ta turen sjøl og se. Alternativt kikke over bildegalleriet på Rbnett.

Åpningsfest 14. juni

Heldigvis blir det folkefest og åpen dag den 14. juni – nøyaktig en måned etter at beboerne flytter inn. Det skjer altså på mandag. De eldre og sjuke får feire nasjonaldagen i det som garantert er blant de fineste institusjonene i Norge. Ikke rart de ansatte er stolte og gleder seg veldig, først og fremst på vegne av de som skal flytte inn der, men også på vegne av seg sjøl. En ny verden venter.

– Det viktigste vi skal fylle nybygget med er vårt dyktige og solide fagmiljø. Vi har jo ingen ressurs som er viktigere enn de ansatte. Omsorgssenteret er flott som bare det, og det er klart det gir oss som skal jobbe her et stort løft. Vi har alle forutsetninger for å gi den best mulige omsorg. Det skal være trygt og godt å være beboer hos oss. Derfor tar vi i bruk all tilgjengelig velferdsteknologi. Det handler om å øke mestring og livskvalitet for beboerne, samtidig som oss ansatte jobber smartere og bedre, sier Thora Gundersen, som er fagansvarlig sjukepleier.

Samme som Helsehuset

Aukra kommune har brukt samme prosjektledelse og entrenprenør (HENT) som Rauma kommune har brukt for Helsehuset på Åndalsnes. Det er brukt halvannet år på å sette opp praktbygget. Og altså rimelig mye penger. Men det har gasskommunen Aukra råd til.Vittig nok blir besøkende møtt av en lekker gasspeis når de kommer inn hovedinngangen.

Men vi starter omvisningen ute. Thora Gundersen har med seg Linda Eckhoff, avdelingsleder i heimetjenesten, og Bente Raknes Oksavik, avdelingsleder personal. Her blir det et uteområde i særklasse. Det ser vi.

Eget hønsehus

– Her bygges et parkanlegg med sansehager, drivhus, stier, benker og grøntarealer. Til og med eget hønsehus blir det. Fire islandshøner er ventet hit den 13. mai,sier Bente Raknes Oksavik.

Vi går inn hovedinngangen. Her er det minimum hotellstandard. Et supermoderne kjøkken som vender ut mot kantina. Beboere og besøkende kan lukte og se maten mens den blir tilberedt fra grunnen av. Går man innover i gangen er det både frisør, fotpleie, treningsrom, «spaavdeling», legerom, dagsenter og andre fasiliteter. Det er lyst og moderne, med eikeparkett og store vindusflater.

Det er 20 flotte omsorgsleiligheter på huset, alle med egen veranda. Videre er det 30 sjukeheimsplasser. Store stuer og fellesareal. Romslige terrasser og verandaer. Kortidsavdeling, lukket avdeling, lindrende enhet, heimetjeneste, administrasjon. Aukra kommune har fått plass til alt. Vi gratulerer!