Molde: – Den heksejakta som vi ser i denne saka synes vi ikke noe om, sier Vinusan Markandu russepresident ved Molde videregående skole. Han reagerer på at Romsdals Budstikke laget førstesideoppslag om videoer som viste at russ stumpet en sigarett på rumpa til en yngre medelev og kastet en annen utfor stupetårnet på Retiro og deretter dynket ham i mel, egg og melk. Videoene ble lagt på en åpen bruker på Instagram, men denne ble lukket i løpet av fredag ettermiddag. I dag har rundt 1700 personer tilgang til Instagrambrukeren.

- Helt uakseptabelt og sjokkerende

– Du og russepresidenten ved Romsdal vgs. sa i et avisoppslag mandag at det var viktig å være gode forbilder for barn og unge som ser opp til dere. Er dette å være gode forbilder?

– Nei, det er kanskje ikke et godt eksempel på det. Men så lenge de som deltar synes det er greit, så er det innafor, sier Markandu.

– Skjønner du at noen har reagert på videoene?

– Ja, selvfølgelig. Men saka har blitt veldig overdrevet. Det var jo bare på gøy. Vi er kompiser. Dessuten er det blitt et ritual blant gutter i Molde dette med å stumpe «sigg» på rumpa til hverandre, sier Markandu.

– Får mye skryt

Russepresidenten mener media mest er opptatt av det russen gjør galt.

– Russen i år har fått mye skryt, blant annet fra politiet. Og det gjøres mye positivt. Blant annet deltok mange på hjerteaksjonen som Bolsøy helselag arrangerte nylig. Og vi er opptatt av å rydde etter oss. Vi vil at russen neste år skal få et godt utgangspunkt for feiringen, sier han.

- Det var en spøk, vi er gode venner

– Men ser du at noen kan ha blitt engstelig etter disse videoene?

– Jeg ser problemet. Men vi er ikke ute etter å ta noen. Og vi vil at folk skal føle seg trygg. Ingen skal gå rundt å grue seg til å møte russen. Vi vil bare kose oss og ha det kjekt. Og inkludere alle, sier Vinusan Markandu.

– Er det noe som er for grovt til å legge ut?

– Ja, alt som er seksuelt relatert. Det er ikke innafor. Og vi er dessuten opptatt av at det ikke skal være mindreårige jenter på russetreffene. Vi ønsker å ha tydelige grenser.

– Ikke så ille som det så ut

Russepresident Ådne Tingvoll ved Romsdal videregående mener også at omtalen av videoene har vært for hard.

– Vi synes Romsdals Budstikke reagerte litt kraftig. Det var bra det kom fram at de var med på leiken og at det ikke var så ille som det først så ut som.

– Før russetida begynte snakket du om å være forbilde og at det var viktig å ha et godt rykte som russ?

– Ja, ryktet til russen er viktig, men det skal jo være litt rabalder. Vi syns det var innafor, og folk flest mener omtalen var altfor hard. Det var litt dårlig skrevet rett og slett.

– Mobbing er utafor

– Det har alltid vært en slags tradisjon for at russen skal terge de yngre. Så er det viktig å snakke om hva som er innafor, og hva som er mobbing. Mobbing er ikke innafor, sier Tingvoll.

Mandag ettermiddag får Romsdals Budstikke beskjed om at den ene videoen er fjernet fra Instagram-brukeren.

– Ryktet til russen er viktig, men det skal jo være litt rabalder, sier Ådne Tingvoll, russepresident ved Romsdal vgs. Foto: Pernille Huseby