MOLDE: Sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft er noen av problemstillingene ved byutvikling. Mange byer vokser, urbanisering er en sterk trend og mange tiltak på ulike nivå blir iverksatt i form av byutviklingsprosjekt og liknende.

Et samlende studium om fagfeltene som blir berørt, har vært etterlyst av flere, ifølge Lisa Hansson. Hun er førsteamanuensis ved Høgskolen i Molde, og studieleder for det nye tilbudet.

– Temaet er forankret i forskning som pågår på høgskolen. Blant annet har høgskolen en lang tradisjon for forskning på transport og bymiljø. Vi er flere som har gitt enkeltkurs om temaet tidligere, og vi har diskutert mulighetene for et slikt studium. Når det kom forespørsel fra Norsk Sentrumsutvikling, var det helt i tiden og en god anledning, sier Hansson.

Tverrfaglig

Hun knytter sammen flere fagfelt på høgskolen, fra logistik til statsvitenskap, og organisasjon og ledelse. Det vil også bli en del gjesteforelesere på studiesamlingene.

– Vi vil helst ha rundt 20 studenter, en kombinasjon av folk i arbeid, og studenter som vi ta dette som en del av et masterprogram. Det blir mye case-basert arbeid, slik at de som er i arbeid kan ta med problemstillinger fra sit arbeid, sier hun.

Studiet blir samlingsbasert, for at folk skal kunne ta det på deltid i kombinasjon med vanlig arbeid eller andre studier. Modellen er veldig lik det Høgskolen har brukt på videreutdanningen Ledelse i helse- og sosialtjenesten, som de har hatt stor suksess med.

Videreutdanning med samlinger

– Vi bygger dette på en metodikk hvor vi blander studenter og folk som er i arbeid. Det blir en bra møteplass mellom utdanning og yrkesliv, og kan gi positive effekter i begge retninger, sier Hansson.

Hun mener folk i arbeid, som har generelle bachelorgrader, og som har kommet i kontakt med byutvikling gjennom arbeidsoppgavene sine, vil ha stor nytte av denne videreutdanningen. Studentene som søker, vil kunne bruke det som en del av en master ved Høgskolen i Molde, enten Master i Økonomi og Administration og Master i Samfunnsendring, organisasjon og ledelse.

– Studiet har en tverrfaglig tilnærming til forutsetninger og utfordringer byer står overfor i dag relatert til økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft. Studiet tar opp aktuell problematikk og framtidsscenarioer.

Samarbeidstilbud

Byene har en viktig rolle når det gjelder bosetting, arbeidsplasser, handel, samferdsel, utdanning og sosiokulturelle aktiviteter. Høgskolen mener at bærekraftig byutvikling krever samarbeid mellom flere ulike aktører.

Videreutdanningen tilbys i et samarbeid mellom Høgskolen i Molde og foreningen Norsk Sentrumsutvikling. Randi Thomassen har i en årrekke vært styremedlem i foreningen, og har jobbet for å få på plass et slikt studietilbud.

– Jeg er veldig glad for å være initiativtaker til det nye studietilbudet. Jeg er også veldig stolt over at det er Høgskolen i Molde som setter sammen et så flott studietilbud, og jeg er veldig glad for at de får dette opp å stå nå, sier Randi Thomassen.

Hun er i dag eiendomssjef hos Angvik Eiendom, med ansvar for sentrum. Tidligere har hun vært både daglig leder og styreleder i Molde Sentrumsforening.

– Gjennom de ulike engasjementene har jeg sett og erkjent at kunnskap er nøkkelen til de riktige beslutningene. By- og sentrumsutvikling er et veldig sammensatt fagområde, uten at det har eksistert et faglig studietilbud på høgskole- eller universitetsnivå. Det å få til et slikt studium i Norge har vært en fanesak for meg i flere år. De som har jobbet med å få dette på plass dette tidligere har ikke lykkes, derfor er det helt strålende at det nettopp er Høgskolen i Molde som nå lanserer dette tilbudet, sier Thomassen.

Samle kompetanse

Hun peker på at for eksempel vegmyndighetene har sin kompetanse, byplanleggerne i kommunen har sin kompetanse og andre involverte parter har sin kompetanse. Generelt er det mange som vil det beste for byene sine, men en helhetlig forståelse for premissene for bærekraftig byutvikling er ikke nødvendigvis til stede.

Thomassen håper studiet får god oppslutning både fra lokale søkere og fra andre deler av landet.

– Dette studiet er relevant for veldig mange. Mange bør benytte sjansen slik at vi i framtida gjør de riktige grepene for byene vi vil bo i, sier Randi Thomassen.