ELNESVÅGEN: – Det er ikke gøy å være ordfører og måtte si nei til næringslivet og få trusler om at da flytter vi til Molde. Men hvis vi har is i magen nå så kan vi få en fantastisk utvikling av sentrum, sier Henøen.

Tapping av sentrum

Det er Dalset Eiendom som har søkt om større utnyttelse av sin forretningstomt i krysset Myrbostadvegen og vegen opp til Dalelia. Her skal etter planen et nybygg gi plass til Europris, vegg-i-vegg med dagens Bunnpris. Butikkene planlegger felles inngang. Det skulle være klart for åpning allerede i november.

Torsdag var reguleringsplanen oppe i plan- og økonomiutvalget i Fræna. Men her vendte politikerne enstemmig tommelen ned for prosjektet i denne omgang. Årsaka er sentrumsutviklingen. Fræna kommune står midt oppe i storsatsingen med en helhetlig utvikling av Elnesvågen sentrum. Flytting av Europris fra Torget til Dalset-tomta vil bety at butikken flyttes ut av området som er definert som sentrum. I tillegg vil det medføre stor trafikkbelastning i et kryss som fra før er tungt belastet.

– Det blir en tapping av sentrumsfunksjonen, mener rådmannen og politikerne er enig. Dermed blir reguleringsplanen for det nye forretningsbygget sendt tilbake til kommunens administrasjon for at den skal sees i sammenheng med den øvrige sentrumsutviklingen.

Sentrumsutviklingsprosjektet skal være ferdig i september.

Gyllen mulighet

– Det er kjempevanskelig å si nei til dette. Men det å drive tettstedsutvikling handler om å ta tøffe valg. Det vil til slutt være positivt for alle om vi greier å ta de tøffe valgene. Vi har en gyllen mulighet nå til å få til en fantastisk utvikling i Elnesvågen, sier ordfører Henøen.

Is i magen

Henøen opplever at det nå er stor entusiasme rundt sentrumsutviklingen, både fra innbyggere og næringslivet.

– Derfor må vi nå ha is i magen. Da vil vi kunne få en utvikling av sentrum som alle vil tjene på. Også Europris, sier Henøen.

Også trafikkbelastningen i området taler for å si nei, mener Henøen. Det er regulert inn rundkjøring i krysset.

– Med det presset som er i det krysset er det uforsvarlig å la det komme flere etableringer før en rundkjøring er på plass.

Presses på tid

Forslaget om å sende saka tilbake til administrasjonen kom fra Kjell Lode (KrF). Lode mener kommunen stadig blir presset av et utålmodig næringsliv.

– Igjen blir kommunen presset på tid og areal. Det er slik vi ønsker å unngå med den nye sentrumsplanleggingen. Vi må legge de gode planene som også tar hensyn til de som skal bo, ikke bare de næringsdrivende, sa Lode under møtet i plan- og økonomiutvalget.

– Overrasket

Frode Jacobsen i Dalset Eiendom sier til Romsdals Budstikke at han er overrasket over at planforslaget deres sendes i retur.

– Min første reaksjon er at dette er overraskende. Men jeg må sette meg inn i saka før jeg kan si noe om hva vi gjør nå, sier Jacobsen.

Europris ønsker foreløpig ikke å kommentere saka. Europris har inngått avtale om flytte inn ved siden av Bunnpris, under forutsetning av at planen blir godkjent.

Fræna-ordfører Tove Henøen tar tøffe valg for å sikre sentrumsutvikling. – Ikke gøy, sier Henøen. Til venstre varaordfører Jan Arve Dyrnes (Ap). Foto: Bjørn brunvoll