Politistasjonssjef Per Karstein Røv i Molde mener Fræna går feil veg når kommunen nå ønsker å etablere en egen barnevernsvakt. Det store flertallet av kommunene i Romsdal, og flere på Nordmøre, ønsker å gå sammen om en felles vaktordning.

Fræna-rådmann Anders Skipenes kaller kritikken uheldig i et brev han har sendt til Romsdals Budstikke.

– Bør fokusere på samarbeid

– Jeg tenker at kommunestyret i Fræna er i stand til å fatte beslutninger på et faglig forsvarlig grunnlag. Vi ønsker alle å skape et best mulig tilbud for barna, men det kan være ulike veger mot målet. Jeg mener politiet burde fokusere på det vi ønsker, å få til et godt samarbeid mellom politi og barnevernstjenesten, og ikke kritisere den valgte ordningen i Fræna, sier Skipenes til Romsdals Budstike.

– Når politisjefen uttaler seg på den måten som han gjør, forvalter han ikke den eneste sannheten.

– Du sier sjøl at kommunen ønsker et godt samarbeid med politiet. Er det ikke da naturlig at Røv uttaler seg når han er uenig i kommunestyrets avgjørelse?

– Da må han komme til kommunestyret. Det er han hjertelig velkommen til.

– Uenig

Fræna kommunestyre valgte enstemmig å opprette en prøveordning med en egen barnevernsvakt. Vakta skal håndtere akutte henvendelser fra politiet, barn sjøl, pårørende eller andre, og i enkelte tilfeller rykke ut for å bistå. Fylkesmannen i Møre og Romsdal har rettet krav om at samtlige kommuner i fylket skal ha en slik ordning på plass i løpet av året.

Politistasjonssjef Røv, som også leder driftsenheten Romsdal, frykter Fræna vil få problem med å etablere en kvalitativt god nok tjeneste alene.

Røv: Uenig i Frænas valg

Røv har ikke besvart Romsdals Budstikkes henvendelse om å svare på kritikken fra Fræna-rådmannen, men sa til avisa 23. april:

– Fræna har tatt et valg om å stå alene. Fra politiets side må jeg si at vi er uenig i det valget. Sett fra utsida tror jeg Fræna kommune vil få problem med å etablere en god tjeneste. Da med tanke på faglig kvalitet og god beredskap. Vi ser et behov for et større fagmiljø for å sikre en god og profesjonell tjeneste.

Barnevernstjenestene i Molde og Kristiansund er blant kommunene som ønsker å samarbeide om en vaktordning. De tror begge at en større enhet vil kunne gi et bedre tilbud. Kristiansund har allerede prøvd Frænas planlagte ordning, og peker på problem knyttet til bemanning og arbeid som går ut over barnevernets ordinære tjenester.

– Ikke hogget i stein

– Dette er en ordning som skal evalueres seinest mot slutten av 2019, det er ikke en ordning som er hogget i stein. Dersom vi ser at ordningen har noen negative sider er vi åpne for å tilpasse etter behov og ta nødvendige grep, sier rådmann Skipenes.

Rådmannen peker i sitt brev på begrunnelsen for Frænas valg om å stå alene, og nevner flere punkt:

  • Vi mener forsvarlighetskravet er oppfylt med fire ansatte som går vaktordning utenfor arbeidsstedet. Ordningen vil ha vakt fra kl. 16–8 på hverdager og gjennom helga.

  • Valget er basert på erfaringer med vekt på behov og etterspørsel gjennom flere år.

  • Barnevernstjenesten i kommunen yter en god kvalitativ barnevernstjeneste i dag. Uten fristoverstridelser og avvik.

  • Barnevernet i Fræna har god erfaring, og har etablert gode rutiner og en sterk internkontroll.

  • Lokalkunnskap kan gi raske, gode løsninger i nettverk/nærmiljø.

  • Lokale løsninger er mindre belastende både for barn og foresatte

  • Det blir også lettere å følge opp saker neste virkedag når alt arbeid gjøres av egen tjeneste

  • Fræna kommune kan ikke se at en egen løsning med «heimevakt» vil bli en dyrere ordning.

Fræna blant de 50 beste i landet

– På Kommunebarometeret, som måler kvaliteten på tjenestene i kommunene i landet, var Fræna tidligere på 384. plass. Nå er kommunen på 49. plass, altså blant de 50 beste i landet. Dette har vi oppnådd gjennom et langvarig arbeid for å forbedre våre rutiner og heve vår kompetanse. Det har vi gjort i tett dialog med Fylkesmannen, sier Skipenes.

Politistasjonssjef Per Karstein Røv i Molde. Foto: Bjørn Brunvoll