Lørdag var den store aksjonsdagen, strandryddedagen, rundt om i landet. Også her i distriktet ble det ryddet i fjøra på mange steder.

– Denne må ha ligget her siden krigens dager, sier Helge Tornes.

Strandrydderen forteller at det måtte litt ekstra håndkraft til for å slite jernskrammelet løs fra flomålet på Julneset. Tornes løfter opp det rustne jernet og viser fram det han tror må være kulehull.

– Jeg tror denne må ha løsnet fra et fly og blitt skylt på land. Vi fant den helt nede i fjøra. Ting som ble dumpet under krigen er i ferd med å komme opp i dagen igjen. Dette er helt sikkert krigsmateriell. Vi vet at både under og etter krigen så ble svært mye forskjellig dumpet både til vanns og til lands, forteller Tornes, som også plukket med seg et gammelt dekk som bar preg av å ha ligget mange tiår ute i naturen.

Populært friluftsområde

Helge Tornes var lørdag sammen med andre fra Miljøpartiet ute og gjorde samfunnsnyttig innsats i anledning strandrydderdagen, som ble markert rundt om i hele landet. Koordinator Ingvild Wold forteller at de valgte seg Julneset fordi området er bynært, mye brukt i tillegg til at ingen andre hadde lagt sin aksjon hit.

– Vi var inne på Ryddeportalen og registrerte aksjonen der. Vi valgte Julneset fordi området er populært og at vi derfor regnet med at det sikkert ville være mye søppel her. Når andre hadde registrert seg for rydding steder nærmere sentrum, så passet det for oss å dra hit, sa hun. Og:

– Vi finner mye søppel fra folk som har vært på tur i området. Brus- og ølbokser og snusesker er det mange av. Vi finner også mye som har kommet drivende fra havet. Det er naturlig for oss å vise engasjement. Plastforsøpling er et viktig tema. Så langt har vi ikke drøftet dette politisk, men jeg tror det kommer en debatt om hva vi kan gjøre at Molde kan bli bedre på dette området, forteller Ingvild Wold.

Ønsker holdningsendring

Per Inge Netland var også med og ryddet i finværet på lørdag. Tidligere var Natland Sp-representant i kommunestyret. Denne perioden er han vara for Miljøpartiet, som fortsatt er ferskt i moldepolitikken.

– Strandrydding er en måte å praktisere politikk på. Den saken som står øverst på vår politiske agenda er sykkelveier og det å legge forholdene bedre til rette for syklistene. Forsøpling av Julneset og naturen forøvrig handler mye om holdninger. Det virker som om noen prøver å gjemme bort søppelet ved å putte det inn under røtter og steiner. Det samme fenomenet ser vi på fjellet. Dette er en uting. At folk tar med seg søppelet hjem er noe som vi må kunne forvente, sier Netland.

Fakta:

  • På ryddeportalen.no finnes en oversikt over de aksjoner som gjennomføres i tiden framover. På nettsiden som Hold Norge rent står bak kan alle som ønsker det registrere sine ryddeaksjoner. Her kan også informasjon legges inn om strender som er forsøplet og som dermed trenger rydding.

  • Les også på rir.no om hvilke sekker som skal brukes for strandrydding her i distriktet, hvor sekkene utleveres og hvordan bli kvitt avfallet etter at strandryddingen er gjennomført.

  • Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal har en egen panteordning med kr 100,- pr. innlevert sekk med søppel fra fjøra som innleveres på gjenvinningsstasjonene til RiR.