Det er Romsdalsmuseet som «styrer showet» på Ergan, etter at det for noen år siden ble satset titalls millioner offentlige og private kroner på det som skulle bli et spektakulært kystkultursenter. Besøket sviktet og planene ble endret. Nå heter det Bud Museum, Ergan kystfort og kystkulturutstilling.

Formidler Haraldr Bjellvåg og hans medhjelpere begynner å få sving på sakene. Bud Museum skal være et museum med «nogo attåt». Man skal ikke bare gå rundt og «glane» på de forskjellige utstillingene.

– Vi må utvikle oss og tenke nytt. Bud Museum skal ha tilbud og aktiviteter for liten og stor. Vi skal gjøre Ergan mer spennende for ungene. De skal synes det er artig å være på museum. I år kan de jakte på skatten på Ergan, med eget kart. Vi har barnas båt og en helt ny barnekrok. 10. juni har vi en storsatsing med «barnas dag» her på museet. Ida Rasch kommer med barneteater, og på toppen av det selveste Kaptein Rusting, Bud sin egen sjørøver, sier Haraldr Bjellvåg.

Bra for å være museum

Han understreker at 9000 besøkende i året er bra for et museum å være. Konseptet har satt seg. Bjellvåg trekker fram Bud sogelag, som har bidratt og bidrar med mye. Man håper nå på å lage ei ny utstilling i museets underetasje.

– Videre skal vi utvikle kafeen slik at den blir mer innholdsrik. Vi håper på å få inn Lanullva med egen salgsutstilling. Og ikke minst utvider vi nå åpningstiden.

Åpner lørdag

Den ordinære sesongen, med åpent museum hver dag, er fra 17. juni til 12. august. I fjor hadde vi bare åpent i dette tidsrommet, og det var for lite. Så nå vil det være åpent hver søndag fra mai og ut august. Men sesongstarten legger vi til lørdag 5. mai. Også med omvisning på fortet, sier Bjellvåg.

Bud Museum skal i sommer tilby daglige omvisninger i den renoverte Bud kirke, som er mer som et museum i seg sjøl. Mer som en religiøs opplevelse. Museet vil også tilby «værvandring» på bestilling. Ikke for å se på været, men for å bli kjent med fiskeværet Bud og dets spennende historie.

Man har også på trappene en interaktiv kulturløype i Bud. Det er en slags ny stikk ut-variant der du kan lære deg lokal historie på vegen. Enten ved å bruke mobilen eller ved å printe ut kartet og informasjonen. Synnøve Haga fra friluftsrådet forteller at løypa i Bud er et samarbeid med Romsdalsmuseet, Bud sogelag og Fræna kommune.

–Vi har fra før av dette konseptet i Molde og på Ona. Nå er det Bud sin tur. Målet er å få flere ut på tur i tettbygd strøk. Løypa i Bud er spennende og informativ, den blir lansert i slutten av mai, sier Synnøve Haga.