VEVANG: Torsdag vedtok Eide kommunestyre med 14 mot sju stemmer å flytte elevene ved Vevang skole til Lyngstad skole fra 1. august i år.

Skuffet

For elevene og foreldrene ved Vevang betyr det at kampen for å få beholde den lille skolen med 41 elever ikke har ført fram.

– Svært skuffrende, sier leder i Foreldrenes arbeidsutvalg ved Vevang skole, Svein Olav Beckstrøm. Han mener alle fordelene ved å beholde skolen ikke er blitt tillagt nok vekt når politikerne tok sin endelige beslutning.

– Det er mye fortvilelse og frustrasjon nå. Vi foreldre skal ta et møte nå over helga, og diskutere litt hva vi skal gjøre, og om vi har noen ankemuligheter. Eller om vi bare må akseptere dette og gå videre.

Belastning

Foreldrene ved Vevang har kjempet hardt for å få beholde skolen over lang tid. Blant annet har de pekt på skolens betydning for lokalsamfunnet og belastningen det vil bli for elevene å måtte skifte skole allerede fra kommende skoleår. Nærheten til barnehage og tryggheten for elevene har også vært viktig.

– Her har barna et trygt miljø. Nå skal det plutselig tas bort. Kommunen viser at de ikke prioriterer utkanten av kommunen, mener Beckstrøm.

Rektorstilling ubesatt

Problem med å få besatt rektorstillingen ved skolen har vært et av temaene når nedleggelse har vært diskutert. Stillinga har vært yst ut tre ganger uten at det har lyktes kommunen å få en fast ansettelse.

– I stedet for å legge ned i full fart burde det vært utlyst rektorstilling både på Vevang og på Lyngstad. Det er minimale merkostnader i et kommunebudsjett, mener foreldrene på Vevang.

FAU ved Vevang peker også på at Eide skal gå sammen med Fræna og bli Hustadvika kommune fra 2020.

– Da vil vi få skolestrukturdebatt igjen, men den må være brei og grundig. Nå risikerer vi at elevene på Vevang må flyttes rundt flere ganger på få år.

Lim i lokalsamfunnet

Beckstrøm mener det også er lagt for liten vekt på den betydning skolen har etter skoletid.

– Skolen er et samlingspunkt og et lim i lokalmiljøet, sier Beckstrøm.

En rekke fritidsaktiviteter skjer på skolen.

– Vi vet heller ikke hva som skjer med alle fritidsaktivitetene som er lokalisert på skolen. Får vi fortsette å bruke skole ti bryteklubben, sangkor, 4H og andre ting. Skolen har stor betydning også etter skoletid. Det er mange spørsmål om hva som nå skal skje, sier Beckstrøm.